Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 3
SIÇANLARDA AKRİLAMİD İLE OLUŞTURULAN BEYİN HASARINI ÖNLEMEDE BORİK ASİTİN ETKİNLİĞİ
2023
Dergi:  
Çukurova Anestezi ve Cerrahi Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Akrilamid (ACR) suda çözünebilen, son yıllarda yaygın olarak araştırma konusu olan nörotoksik bir maddedir. Borik asit (BA) düşük yoğunluklarda alındığında toksik etki göstermeyen ve sistotoksik aktiviteye sahip bir bileşendir. Yapılan çalışmalarda BA’nın antioksidan etkilere sahip olduğu bildirmiştir. Biz de planladığımız bu çalışmada ACR’nin beyin dokusunda meydana getireceği toksik hasara karşı, BA’nın koruyucu etkinliğini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada ortalama ağırlıkları 320-400 gram arasında 28 adet Wistar Albino cinsi erkek sıçanlar kullanıldı. Çalışmamızda ACR 14 gün süreyle 50 mg/kg doz ile intraperitonal (i.p.) olarak verilirken, BA ise 200 mg/ kg doz ile 14 gün boyunca gavaj yardımıyla oral (p.o.) olarak verildi. Grup 1 (n=7): Kontrol grubu olup, 14 gün boyunca herhangi bir ilaç uygulanmadı. Grup 2 (n=7): ACR grubu, Grup 3 (n=7): BA grubu ve Grup 4 (n=7): ACR + BA grubu olarak belirlendi. Sonuç: Serum TOS ve MDA analizi yapılan gruplar arasında karşılaştırma yapıldığında en yüksek MDA düzeyinin ACR grubunda olduğu izlendi. ACR+BA grubunun MDA düzeyinin ACR grubundan anlamlı derecede düşük görüldü. Tartışma: Yapılan çalışmalarda ACR farklı doz (50 mg/kg, 20 mg/kg) ve süreler ile uygulanmış ve böylece serum Il-1β, Il-6 ve TNF-α gibi proinflamatuar sitokin düzeylerinde önemli oranda artış olduğu izlenmiştir. Yazici S ve ark. da çalışmalarında BA’nın proinflamatuar özelliklerinin olduğunu gösteren bulguları işaret etmişlerdir. Bizde ACR toksisitesi durumunda serum MDA düzeylerinde bir yükselme olduğunu ve BA uygulandığında ise bu durumun düzeldiğini gözlemledik. Çalışmamızın sonucunda ACR uygulaması sonrası oluşan oksidatif stresin neden olduğu nörotoksisitenin önlenmesinde, BA’nın antioksidan özelliği sayesinde koruyucu etkinliğinin olduğunu saptadık

Anahtar Kelimeler:

Effectiveness Of Boric Acid In Preventing Acrylamide-conducted Brain Damage In Rats
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: Acrylamide (ACR) is a water-soluble neurotoxic substance that has been widely researched in recent years. Boric acid (BA) is a component that does not have a toxic effect when taken at low concentrations and has a cystotoxic activity. Studies have reported that BA has antioxidant effects. In this study, we aimed to examine the protective efficacy of BA against the toxic damage that ACR may cause in the brain tissue. Material: In this study, 28 Wistar Albino male rats with an average weight of 320-400 grams were used. In our study, ACR was administered intraperitoneally (i.p.) at a dose of 50 mg/kg for 14 days, while BA was administered orally (p.o.) with a dose of 200 mg/kg for 14 days. Group 1 (n=7): It is the control group and no medication was administered for 14 days. Group 2 (n=7): ACR group, Group 3 (n=7): BA group and Group 4 (n=7): ACR + BA group. Results: The comparison between the groups in terms of serum Total Oxidant Status (TOS) and Malondialdehyde (MDA) analysis revealed that the highest MDA level was in the ACR group. The MDA and TOS levels of the ACR+BA group were significantly lower than the ACR group (p<0.05). Conclusions: Our study revealed that BA has a protective effect in the prevention of neurotoxicity due to oxidative stress after ACR application.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Çukurova Anestezi ve Cerrahi Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 241
Atıf : 18
Çukurova Anestezi ve Cerrahi Bilimler Dergisi