Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
Akut Koroner Sendromu Olan Bireylerde CHA2DS2-VASc ve ATRIA Skorlarının Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: CHA2DS2-VASc ve ATRIA skorları atriyal fibrilasyona bağlı tromboembolik komplikasyonların risk sınıflandırmasında kullanılan geçerli, pratik bir yöntemdir. Bu çalışmada CHA2DS2-VASC ve ATRIA skorlarının koroner arter hastalığına sahip yüksek riskli hastaları ön görmedeki kullanımının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve yöntem: Çalışmaya 2015 Mayıs ayı ile 2016 Ocak ayları arasında bir üniversite tıp fakültesi kardiyoloji ST elevasyonlu miyokart enfarktüsü tanısı ile takip edilen 432 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastaların bazal demografik özellikleri değerlendirilmiş ATRIA, CHA2DS2-VASC ve SYNTAX skorları hesaplanmıştır. Hastalar düşük ve orta-yüksek SYNTAX skoruna göre iki gruba ayrılmıştır. Bulgular: Hastaların %20’si orta-yüksek SYNTAX skoruna sahipti ve %25,9’u kadındı. Hastaların yaş ortalaması ise 63,9±13,7 (28-91)’di. Orta-yüksek SYNTAX skoruna sahip olan hastaların ortalama CHA2DS2-VASC(2,0±1,4 ve 2,4±1,5; p=0,014) ve ATRIA skorları (3,2±2,8 ve 4,2±2,8; p=0,009)  düşük SYNTAX grubuna sahip hastalara göre anlamlı olarak yüksekti. Yapılan korelasyon analizinde ise SYNTAX skoru ile CHA2DS2-VASC ve ATRIA skorları arasında pozitif korelasyon mevcuttu. Ayrıca yapılan tekli regresyon analizinde CHA2DS2-VASC ve ATRIA skorları orta-yüksek SYNTAX skoruna sahip hastaları öngörmekteydi. Sonuç: ATRIA ve CHA2DS2-VASc skorları koroner arter yaygınlığında kullanılabilen yatak başında hızlıca değerlendirilen skorlama sistemleridir. STEMI hastalarında yüksek riskli hastaların değerlendirilmesinde kullanımı önerilebilir. 

Anahtar Kelimeler:

Assessment of CHA2DS2-VASc and ATRIA scores in individuals with acute coronary syndrome
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: CHA2DS2-VASc and ATRIA scores are a valid, practical method used in the risk classification of thrombembolic complications associated with atrial fibrilation. This study aimed at evaluating the use of CHA2DS2-VASC and ATRIA scores in front-view in high-risk patients with coronary artery disease. Patients and Method: The study included 432 patients followed by the diagnosis of ST elevation myocardial infarction in a university medical faculty between May 2015 and January 2016. Basal demographic characteristics of all patients were assessed by the ATRIA, CHA2DS2-VASC and SYNTAX scores. Patients are divided into two groups according to the low and medium-high SYNTAX score. Results: 20% of patients had a medium-high SYNTAX score and 25.9% were female. The average age of patients was 63.9±13.7 (28-91) The average CHA2DS2-VASC (2,0±1,4 and 2,4±1,5; p=0,014) and ATRIA (3,2±2,8 and 4,2±2,8; p=0,009) in patients with a medium-high SYNTAX score were significantly higher compared to patients with a low SYNTAX group. The correlation analysis found a positive correlation between the SYNTAX score and the CHA2DS2-VASC and the ATRIA score. In the single regression analysis, the CHA2DS2-VASC and ATRIA scores were predicted for patients with a medium-high SYNTAX score. The result: ATRIA and CHA2DS2-VASc scores are rapidly evaluated scores at the head of bed, which can be used in the coronary artery spread. It may be recommended to use STEMI in the assessment of high-risk patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 592
Atıf : 1.185
2023 Impact/Etki : 0.036
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi