Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 76
 İndirme 13
TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI KARDEŞ ŞEHİR İLİŞKİLERİNDE MEKÂNSAL DAĞILIŞ ÖZELLİKLERİ: POLİTİK VE COĞRAFİ ETKENLER
2020
Dergi:  
Doğu Coğrafya Dergisi
Yazar:  
Özet:

İkinci Dünya Savaşı sonrasında ülkeler arasında barış ilişkilerine ve ortamına destek olması ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ortaya çıkan kardeş şehir olgusu günümüzde ulusal ve uluslararası ölçekte, yerel yönetimler ve toplumlar arasında çeşitli etkileşimlerin sağlanmasında önemli araçlardan biridir. Kardeş şehir olgusu ile ilk olarak 1950’lerin sonunda tanışan Türkiye’de belediyeler, günümüzde Dünya’nın çok çeşitli bölgelerindeki ülkelerde dağılış gösteren 1651 kardeş şehir ilişkisine ulaşmıştır. Kardeş şehir ilişkisine karar verilmesi ve anlaşmanın yürürlüğe girmesi süreçlerinde çok çeşitli faktörler etkili olabilmektedir. Bununla birlikte kardeş şehir anlaşmalarının coğrafi dağılış özellikleri incelendiğinde, coğrafi ve politik etkenlerin bu süreçlerde oldukça belirleyici olduğu açıkça tespit edilmektedir. Araştırma ile Türkiye’deki belediyelerin uluslararası ölçekteki kardeş şehir ilişkileri analiz edilerek kardeş şehir ilişkilerinin mekânsal bağlamı ve kardeş şehirlerin dağılış düzeninin belirlenmesi hedeflenmiştir. Böylece Türkiye belediyelerinin uluslararası kardeş şehir ilişki ağlarının ortaya konularak, bu süreçler üzerinde etkili olan faktörlerin açıklanmasına çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye’deki belediyelerden uluslararası ölçekli kardeş şehir anlaşmasına sahip 160 belediyeye 45 sorudan oluşan anket ve belirlenen bazı belediyelere de mülakat uygulanmıştır. Elde edilen anket verileri SPSS programına aktarılarak, konuya açıklamaya yardımcı olacak grafik ve haritalar üretilmiştir. Araştırma, Türkiye’nin belediyeler aracılığıyla Dünya’nın her kıtasında ve çeşitli bölgelerinde kardeş şehir bağlantılarına sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye’nin kardeş şehir anlaşmaları daha çok Balkan ülkeleri ve komşu ülkelerde yoğunlaşmıştır. Türkiye’nin uluslararası kardeş şehir ilişkilerinde coğrafi yakınlık, kültürel benzerlik ve politik etkenler, Avrupa kıtasında özellikle Balkan ülkeleri, Asya kıtası ülkeleri ve komşu ülkeler ile imzalanan kardeş şehir anlaşmalarının çokluğunda açıkça izlenmektedir. Bununla birlikte, Türkiye’nin komşularından biri olan Ermenistan ile kardeş şehir ilişkisinin bulunmaması da politik faktörlerin etkisini açıkça göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Local distribution in Turkish Brotherhood International Relations: Political and Geographic Effects
2020
Yazar:  
Özet:

The brother city phenomenon, which emerged after the Second World War with the aim of supporting peace relations and the environment between the countries and the development of cultural relations, is today one of the important tools for ensuring various interactions between local governments and communities on a national and international scale. The municipalities in Turkey, which first met with the brother city phenomenon in the late 1950s, have reached the 1651 brother city relationship that is now distributed in countries in many different regions of the world. There are a number of factors that can influence the decision on the brother city relationship and the process of entering into force of the agreement. However, when we look at the geographical distribution characteristics of brother-city agreements, it is clear that geographical and political factors are quite determining in these processes. The research and the analysis of the brother-city relations of the municipalities in Turkey on an international scale; the objective of the brother-city relations is to determine the spatial context and the order of distribution of the brother-cities. Thus, the international brother-city relations networks of the Turkish municipalities have been attempted to explain the factors that have influenced these processes. In accordance with this objective, a survey consisting of 45 questions to 160 municipalities with an international-scale brother city agreement from the municipalities in Turkey and some designated municipalities was also interviewed. The obtained survey data is transmitted to the SPSS program and graphics and maps are created to help explain the subject. Research shows that Turkey has brother-city connections across all continents and various regions of the world through municipalities. Turkey’s brother city agreements have been more concentrated in the Balkans and neighbouring countries. In the international brother-city relations of Turkey, the geographical proximity, cultural similarity and political factors are clearly followed in the numerous brother-city agreements signed in the European continent, especially with the Balkans, Asian countries and neighboring countries. However, the absence of a brother-city relationship with Armenia, one of Turkey’s neighbors, also clearly shows the influence of political factors.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Doğu Coğrafya Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.010
Atıf : 2.516
2023 Impact/Etki : 0.095
Doğu Coğrafya Dergisi