User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 1
 Views 36
 Downloands 10
BİR ARADA YAŞAMANIN TEMELLERİ
2019
Journal:  
Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

İnsan, bu dünyaya tek başına gelen, fakat diğer insanlarla birlikte yaşayan sosyal bir varlıktır. Toplum içerisinde birlikte yaşayan insanların farklı inanç, iş ve görevleri olduğu gibi, insanlar farklı ırk, renk, dil, cinsiyet ve kabilelere sahiptirler. Farklı özelliklere sahip insanların yaşadığı toplumda, bir arada yaşamanın getirdiği bir takım vazifeler ve sorumluluklar bulunmaktadır. Farklı inanç, ahlak ve davranışlara sahip insanların aynı toplumda huzur ve barış içerisinde yaşaması, güvene dayalı bir toplum oluşturulması için bir takım ilkelerin temelde kabul edilmesi gerekmektedir. Kur’ân’da mevcut bilgiler ana hatlarıyla, insan-Allah ilişkisi, insan-kâinat ilişkisi ve insan-insan ilişkileri hakkındadır. Kur’ân-ı Kerîm’i dikkatle inceleyen, temel işlev ve hükümlerini tetkik eden bir kişi, onun sadece indirildiği Arap toplumuna değil, kıyamete kadar gelecek olan tüm fert ve toplumlara hitap ettiğini, insanların ferdî ve toplumsal temel ihtiyaç ve sorunlarına cevap verebilecek nitelikte olduğunu görecektir. İnsanın kendisiyle veya diğer insanlarla kurduğu ilişkilerde barışın ve güven ahlâkının hâkim olabilmesi için toplumda fertler arasında ma‘rûf, mürüvvet, hilim, adâlet, takvâ, birr, emniyet, hasene ve sulh gibi hususların özel bir yeri vardır. Çünkü bu vb. kavramların neticesi olan davranışlar, sadece kendi anlam alanları ile ilgili değil, yerine göre ahlâk, itikad, ibadet, hukuk gibi başka alanlardan birini ya da bir kaçını ilgilendirmektedir. Bu açıdan bu kavramlarla ve neticesinde hâsıl olan davranışlarla müsbet hareket iç içedir. Bu çalışmada ma‘rûf kavramı ekseninde âyetleri ve hadisleri inceleyeceğiz. Ayrıca eserlerinde, “Müsbet adalet, hak sahibine hakkını vermektir” (Lem‘alar) “Milliyetimiz bir vücuttur. Ruhu İslamiyet, aklı Kur’ân ve imandır.” (Münazarat) diyen üstad Bediüzzaman’ın, Risale-i Nur Külliyatında toplumsal ve beşeri ilişkilerle ilgili ortaya koyduğu “müsbet hareket” kavramı incelenecektir.

Keywords:

BİR ARADA YAŞAMANIN TEMELLERİ
2019
Author:  
Abstract:

Man is a social being that comes to this world alone, but lives with other people. As people living together in society have different beliefs, jobs and tasks, people have different races, colors, language, gender and tribes. In a society in which people with different qualities live, there are a set of duties and responsibilities brought together. It is necessary that people with different beliefs, ethics and behaviors live in peace and peace in the same society, and that a set of principles should be understood to establish a trust-based society. In the Qur’an, the present knowledge is about the main lines, the relationship between man and God, the relationship between man and universe and the relationship between man and man. A person carefully examining the Qur’an and examining its basic functions and provisions will see that he addresses not only the Arab society in which he is revealed, but all the people and communities that come to the Day of Resurrection, and that he is capable of responding to the fundamental and social needs and problems of people. In the relationships that man establishes with himself or with other people, the morality of peace and confidence can be ruled in the society, there is a special place among the persons such as ma'ruf, mürüvvet, hilim, justice, fear, birr, security, hasene and sulh. This is the VB. Behaviors which are the result of the concepts are not only related to their own fields of meaning, but instead concern one or several other fields, such as morality, devotion, worship, law. This is the reason for the behavior and the behavior of those people. We will see the signs and the hadiths in the axis of the concept of Ma'ruf. In his works, "Mussbet justice is giving the right to the right owner" (Lems); "Our nation is a body. The Spirit is Islam, the wisdom of the Qur’an and the faith.” The concept of "mussbet movement" by the master Bediüzzaman, who says (Munazarat), will be studied in Risale-i Nur Kulliyat on social and human relations.

0
2019
Author:  
Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles






Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 204
Cite : 91
Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi