Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 53
 İndirme 25
OKUL ÖNCESİ BİRİNCİ SINIF ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN METAFORLARI
2019
Dergi:  
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öğretmenlik mesleğinin zenginliği ve öneminin anlaşılması, kişinin öğretmen terimini irdelemesi ile gerçekleşebilir. Yapılan çalışmalar incelendiğinde okul öncesi öğretmen adaylarıyla yapılmış çok az çalışma görülmektedir. Alandaki bu eksikliğin giderilmesi ve bu konunun öneminin vurgulanması adına bu çalışmaya gerek duyulmuştur. Bu araştırmanın amacı, 1.sınıf okul öncesi öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleği hakkındaki algılarının metaforlar aracılığıyla tespit edilmesidir. Bu çalışma, 110 1. Sınıf okulöncesi öğretmen adayı ile yapılmıştır. Katılımcıların % 94’ü kadın, % 16’sı erkektir. Öğretmen adaylarından yarı yapılandırılmış görüşme formu doldurmaları istenmiştir.  Bu çalışma nitel bir araştırma olup çalışmada olgu bilim deseni kullanılmıştır. Verilerin analizinde nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler kodlama yapılarak ve mantıksal dayanakları incelenerek kategoriler altında toplanmıştır. Araştırmaya katılan öğretmen adayları toplam 47 metafor geliştirilmişlerdir. En sık kullanılan metafor “ebeveyn” metaforu olmuştur. Oluşturulan metaforlar “Yönlendiren/Yol Gösteren, İhtiyaç Karşılayan, Aydınlatan, Bilgilendiren, Şekillendiren ve Sevilen” öğretmen şeklinde 6 kategoride değerlendirilmiştir. Öğretmen adayları “öğretmen” kelimesini 28 (%60) cansız, 19 (%40) canlı varlık ile ifade etmişlerdir. Öğretmen adaylarının 12 (%11)’si “öğretmenlik” mesleğini diğer mesleklere benzetmişlerdir. Araştırmadaki metaforların 46’sı (%98) somut ve tamamı olumludur. Ortaya çıkan metaforlar öğretmen adaylarının, mesleklerine farklı açılardan baktıklarını göstermiştir. Bu çalışma okul öncesi eğitimi görmekte olan öğretmen adayları ile sınırlı kalmıştır. Benzer bir çalışmanın başka bölümlerde okuyan öğretmen adayları veya deneyimli öğretmenler ile yapılması, öğretmen adayları ile öğretmenlerin metaforlarının karşılaştırılması önerilebilir. 

Anahtar Kelimeler:

Pre-School Candidates to Teacher's Professional Relationships
2019
Yazar:  
Özet:

The understanding of the wealth and importance of the teaching profession can be achieved by the person’s interpretation of the teacher term. There are very few studies that have been conducted with pre-school teachers candidates. This need to be done in order to remove this lack in the field and to emphasize the importance of this subject. The purpose of this research is to identify the perceptions of the first-class pre-school teacher candidates about the teaching profession through metaphors. This work is 1101. The first class was made with the teacher's candidate. 94 percent of the participants are women and 16 percent are men. Teachers are asked to fill a semi-configured interview form.  This study is a qualitative research and the fact scientific design has been used in the study. In the analysis of data, the content analysis technique is used from the quality research methods. The data obtained from the conversations was collected under categories by coding and examining the logical foundations. The teachers candidates who participated in the study have developed a total of 47 metaphors. The most commonly used metaphor was the "baby" metaphor. The created metaphors are ranked in 6 categories in the form of "Guiding/Showing, Required, Illuminating, Informing, Forming and Loved" teachers. Teacher candidates expressed the word "Teacher" with 28 (60%) unlive, 19 (40%) living beings. 12 (11%) of teaching candidates have compared their "learning" profession to other professions. 46 of the metaphors in the study (98%) are concrete and total positive. The metaphors revealed that teachers’ candidates looked at their professions from different perspectives. This work is limited to teachers candidates who are seeing pre-school education. A similar study may be done with teachers candidates or experienced teachers who study in other sections, comparing teachers candidates with the metaphors of teachers may be recommended.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.199
Atıf : 9.781
2023 Impact/Etki : 0.382
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi