Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
Diyabetli Hastalarda Yüzeyel Mantar Enfeksiyon Etkeni Olarak Saptanan Dermatofit ve Mayaların Tiplendirilmesi, Mayaların Antifungal Duyarlılıklarının Belirlenmesi
2020
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Diabetes mellitus (DM) tanılı hastalarda; yüzeyel deri enfeksiyonlarına neden olan dermatofit ve kandida enfeksiyonlarına sıklıkla rastlanılmaktadır. Bu çalışmada; Mikoloji Laboratuvarı'nda yüzeyel mantar enfeksiyonu düşünülen diyabetik 80 hastaya ait toplam 130 adet deri ve tırnak kazıntı örnekleri incelenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Fungal etkenlerin tanımlanmasında; direkt mikroskobik inceleme, kültür ve konvansiyonel tanı yöntemleri kullanıldı. Mayaların tanımlanması, API ID32C (bioMérieux, Fransa)) kiti ile yapıldı. Candida spp. suşları için antifungal duyarlılık testleri disk difüzyon yöntemi ile CLSI kriterlerine uygun olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 80 hastanın yaş ortalaması 57.73±10 (yaş aralığı; 36-80) olup, 35'i (%44) erkek, 45'i (%56) kadın idi. Çalışmada değerlendirilen 130 deri ve tırnak kazıntı örneğinin 89'unda direkt mikroskopi pozitif olarak değerlendirilmiştir. Direkt mikroskopi pozitif saptanan 89 örneğin 54'ünde kültür pozitifliği tespit edildi. Dermatofit türleri 36 örnekte (%28), Candida spp 29 örnekte (%22) tek etken olarak tespit edilirken, 13 örnekte (%10) ise birlikte izole edildi. Kadın hastalara ait kazıntı örneklerinde Candida spp %27 (18/68), erkek hastalara ait örneklerinde ise Trichopyton rubrum (T. rubrum) %25.9 (16/62) oranı ile en fazla saptanan etkendi (P=0.76). T.rubrum ve Candida spp en sık tespit edilen etkenler idi (P=0.49). Kandida türleri içinde en fazla saptanan tür Candida albicans (C.albicans) idi. Flukonazol direnci C.albicans, C.sake, C.parapsilosis ve C krusei'de sırasıyla %31, %72, %100 ve %100, vorikonazole direnç ise %13, %14, %25, %0 oranında tespit edildi (sırasıyla, P=0.21, P=0.63). Sonuç: DM hastalarında en fazla saptanan fungal patojenler Candida spp, T. rubrum olarak tespit edildi. Kandida türlerinde flukonazol ve vorikonazole direnç oranları yüksek bulunması nedeniyle tedaviye yanıtsız olgularda antifungal duyarlılık testlerinin yapılmasının büyük önem taşıdığı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Dermatofits and mayas typed as a surface fungal infection effect in diabetic patients, determining the anti-phungular sensitivities of mayas
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: Diabetes mellitus (DM) is often found in patients with dermatophytes and candida infections that cause surface skin infections. In this study; in the Laboratory of Micology, a total of 130 samples of skin and nails cut from 80 diabetic patients considered to have a surface fungal infection were studied. Tools and Methods: In the identification of fungal factors; direct microscopic examination, culture and conventional diagnosis methods were used. The identification of the mayas was made with the API ID32C (bioMérieux, France)) kit. The Candida SPP. The anti-fungal sensitivity tests for the discs were assessed according to the CLSI criteria by the disk diffusion method. Results: The average age of 80 patients involved in the study was 57.73±10 (age range; 36-80) and 35 (44%) were men and 45 (56%) were women. In 89 of the 130 skin and nail scratches evaluated in the study, direct microscope was evaluated as positive. In 89 of 54 examples of direct microscope positively detected cultural positivity. Dermatofit species were identified as a single factor in 36 samples (28%) and Candida spp 29 (22%), while 13 samples (10%) were isolated together. Candida spp was found at 27% (18/68), and trichopyton rubrum (T. rubrum) was found at 25.9% (16/62) (P=0.76). T.rubrum and Candida spp were the most frequently detected factors (P=0.49). The most commonly identified Candida species was Candida albicans (C.albicans). Flukonazole resistance C.albicans, C.sake, C. Parapsylosis and C crosses were identified at 31%, 72, 100% and 100% respectively, and voriconazole resistance at 13%, 14%, 25%, 0% respectively (P=0.21, P=0.63 respectively). The most detected fungal pathogens in DM patients were identified as Candida spp, T. rubrum. Due to the high levels of fluconazole and voriconazole resistance in candida species, it is believed that antifungal sensitivity testing is of great importance in non-treatment events.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 643
Atıf : 2.196
2023 Impact/Etki : 0.048
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi