Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 6
SEÇİLMİŞ ÜLKELER KAPSAMINDA YOKSULLUK VE KAMU HARCAMALARI İLİŞKİSİ: PANEL VERİ ANALİZİ
2022
Dergi:  
SAKARYA İKTİSAT DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Yoksulluk sadece gelişmekte olan ülkeler için değil, gelişmiş ülkeler için de önemli bir sorun olarak görülmektedir. Bu bağlamda hükümetler, yoksulluk gibi sorunlarla mücadelede verimliliği sağlamak için kamu harcamalarını bir politika aracı olarak kullanmaktadır. Bu nedenle, yoksulluk ile kamu harcamaları arasındaki ilişkiyi dikkate almak gerekmektedir. Bu çalışmada, 2004-2018 yılları arasında seçilen 8 ülke için yoksulluk ve kamu harcamaları arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Çalışma, sağlık harcamalarının ve askeri harcamaların yoksulluk üzerindeki etkisini ilgili yöntem ve veri seti üzerinden güncel verilerle analiz ederek literatüre katkıda bulunmaktadır. Çalışmada iki model kullanılmıştır. Birinci modelde yoksulluk ile sağlık harcamaları arasındaki ilişki, ikinci modelde yoksulluk ile askeri harcamalar arasındaki ilişki incelenmiştir. Analizde Kao Panel Eşbütünleşme yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca nedensellik ilişkisini değerlendirmek için Panel VECM yöntemi uygulanmıştır. Son olarak, uzun vadeli korelasyon katsayısını belirlemek için Panel DOLS yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, ilk modelde yoksulluk ile sağlık harcamaları arasında uzun vadeli bir ilişki olduğu ve sağlık harcamalarından yoksulluğa %1 anlamlılık düzeyinde tek yönlü güçlü bir nedensellik ilişkisi bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca, sağlık harcamalarındaki 1 birim artış yoksulluğu 0,02 birim azaltmaktadır. İkinci modelde yoksulluk ile askeri harcamalar arasında uzun vadeli bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca, askeri harcamalardan yoksulluğa %10 anlamlılık düzeyinde tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu ve askeri harcamalardaki bir birimlik artışın yoksulluğu 0,03 birim artırdığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Of Poverty and Public Expenditures Under Selected Countries: Panel Data Analysis
2022
Yazar:  
Özet:

Poverty is seen as an important problem not only for developing countries, but also for developed countries. In this context, governments use public expenditures as a policy tool to provide efficiency in the fight against problems such as poverty. Therefore, it is necessary to consider the relationship between poverty and public spending. In the current study the relationship between poverty and public expenditures is analyzed for 8 selected countries between 2004 and 2018. The study contributes to the literature by analyzing the effect of health expenditures and military expenditures on poverty with current data through the relevant method and data set. Two models are used in the study. In the first model, the relationship between poverty and health expenditures, and in the second model, the relationship between poverty and military expenditures are examined. Kao Panel Cointegration method is used in the analysis. In addition, Panel VECM method is applied to evaluate the causality relationship. Finally, the Panel DOLS method is used to determine the long-term correlation coefficient. According to the results, it has been determined that there is a long-term relationship between poverty and health expenditures in the first model, and a strong one-way causality relationship from health expenditures to poverty at the 1% significance level. In addition, 1 unit increase in health expenditures reduces poverty by 0.02 units. In the second model, it is seen that there is a long-run relationship between poverty and military expenditures. In addition, it has been determined that there is a 10% significant causality relationship from military expenditures to poverty, and a one-unit increase in military expenditures increases poverty by 0.03 units.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










SAKARYA İKTİSAT DERGİSİ

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 287
Atıf : 1.038
SAKARYA İKTİSAT DERGİSİ