Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
Derin ve Sığ Makine Öğrenmesi Yöntemleri ile Türkçe Tweetlerden Saldırgan Dil Tespiti
2023
Dergi:  
Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi
Yazar:  
Özet:

Nefret söylemi, bir kişiye veya bir gruba yönelik nefreti ifade eden veya şiddeti teşvik eden söylemlerin genel adıdır. Bu söylemler son zamanlarda dijital ortamlarda kontrol edilemez bir şekilde artmıştır. Özellikle Twitter gibi sosyal mecralardaki yazılı nefret söylemleri hem kişiler hem de topluluklar için tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Nefret söyleminin dijital ortamlarda kolaylıkla ve hızlıca yayılabilmesinin önüne geçebilmek için bu söylemleri otomatik tespit edebilecek sistemlere ihtiyaç vardır. Çalışmamızda, en yaygın nefret söylemlerinden biri olan ‘saldırgan’ söylemleri otomatik olarak tespit edebilen yapay zeka modelleri ele alınmıştır. Derin ve sığ makine öğrenmesi yöntemlerinin karşılaştırmalı olarak kullanıldığı çalışmamızda, Türkçe tweetler’deki söylemler saldırgan veya değil olmak üzere 2 kategoriye ayrılabilmektedir. Yaklaşık %75-%25 dengesizliğindeki bir veri kümesini kullanarak geliştirdiğimiz modellerde, doğruluk ölçeğinde 0,85, f-skor ölçeğinde 0,74 oranında başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Veri kümesinde bulunan tweetler’in terim frekansı-ters doküman frekansı (tf-idf) vektörleri kullanılarak eğitilen sığ modeller ile sözcük yerleştirmeleri kullanılarak eğitilen derin modellerden elde edilen sınıflandırma sonuçları karşılaştırmalı olarak bu çalışmada sunulmuştur. Yapılan deneysel çalışmalar ile Çift-Yönlü Uzun Kısa Süreli Bellek (BiLSTM) tekniği kullanılarak geliştirilen saldırgan söylem tespit modelinin, sığ yöntemlerden ve diğer bazı derin öğrenme yöntemlerinden daha başarılı sonuçlar ürettiği gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Offensive Language Detection From Turkish Tweets With Deep and Shallow Machine Learning Methods
2023
Yazar:  
Özet:

Hate speech is the general name for speech that expresses hatred towards a person or a group or encourages violence. These discourses have recently increased uncontrollably in digital environments. Written hate speech, especially on social media such as Twitter, has reached dangerous dimensions for both individuals and communities. In order to prevent the spread of hate speech in digital environments easily and quickly, systems that can automatically detect these speeches are needed. In our study, artificial intelligence models that can automatically detect 'offensive' speech, which is one of the most common hate speeches, are discussed. In our study, in which deep and shallow machine learning methods are used comparatively, the discourses in Turkish tweets can be divided into 2 categories as offensive or not. In the models we developed using a dataset with an imbalance of approximately 75%-25%, successful results are obtained with a rate of 0.85 on the accuracy and 0.74 on the f-score. The classification results obtained from shallow models trained using term frequency-inverse document frequency (tf-idf) vectors of tweets in the dataset and deep models trained using word embeddings are presented comparatively in this study. Experimental studies have shown that the hate speech detection model developed using Bidirectional Long Short-Term Memory (BiLSTM) technique produces more successful results than shallow methods and some other deep learning methods.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 202
Atıf : 425
Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi