Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
KAYISI ÇEKİRDEĞİNİN YAĞ VERİMİ VE FİZİKOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE GELENEKSEL VE YEŞİL EKSTRAKSİYON YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI İNCELENMESİ
2023
Dergi:  
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kayısı çekirdeği, kuruyemiş olarak tüketilen ancak yüksek yağ içeriği nedeniyle ekonomik değeri yüksek olan bir meyve işleme yan ürünüdür. Bu araştırmanın amacı kayısı çekirdeklerinden yağ eldesinde, yeşil ekstraksiyon teknikleri olan mikrodalga destekli ekstraksiyon (MDE) ve ultrason destekli ekstraksiyon (UDE) ile geleneksel Soxhlet ekstraksiyon yönteminin (SXHE) karşılaştırılmasıdır. Yağ ekstraksiyonu proses parametreleri olarak UDE yönteminde zaman (dak), genlik (%) ve sıcaklık (°C), MDE yönteminde güç (W) ve zaman (dak), SXHE yönteminde ise zaman (dak) kullanılmıştır. SXHE ile aynı yağ verimini (%43.65) elde etmek için gereken süre, UDE ve MDE yöntemlerinde sırasıyla %79 ve %83 oranında daha kısadır. Ekstraksiyon yöntemleri, düşük FFA, PV ve Delta-K, yüksek antioksidan aktivite ve TPC, yağ asidi kompozisyonu ve hızlandırılmış raf ömrü testi (20. güne kadar) bakımından kıyaslandığında UDE>MDE>SXHE olarak sıralanmaktadır. Ancak raf ömrü testinin 20. günden sonra bu sıralama UDE>SXHE>MDE şeklinde değişmektedir. UDE yöntemi, özellikle düşük ekstraksiyon sıcaklıklarında daha yüksek yağ verimi ve daha yüksek fonksiyonel yağ içeriği nedeniyle MDE ve SXHE yöntemlerinden daha iyi sonuçlar vermiştir ve gıda endüstrisinde farklı çekirdeklerden yağ ekstraksiyonu için tavsiye edilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

A Comparative Study Of Conventional and Green Extraction Methods On Oil Yield and Physicochemical Properties Of Apricot Kernel
2023
Yazar:  
Özet:

Apricot kernel is a byproduct of fruit processing that is used for nuts but has a high economic value due to its high oil content. The aim of this research was to compare the green extraction techniques microwave-assisted extraction (MAE) and ultrasound-assisted extraction (UAE) with the traditional Soxhlet extraction method (SXHE). Time (min), amplitude (%), and temperature (°C) in the UAE method, power (W) and, time (min) in the MAE method, and time (min) in the SXHE method were used as oil extraction process parameters. The time required to achieve the oil yield similar to SXHE (43.65%) is 79% and 83% less in UAE and MAE methods, respectively. Extraction methods are ranked as UAE>MAE>SXHE when they are compared in terms of low free fatty acid (FFA), peroxide value (PV), and Delta-K, high antioxidant activity and total phenolic content (TPC), fatty acid composition, and accelerated shelf-life test (up to 20 days). However, after the 20th day of the shelf-life test, this ranking changes as UAE>SXHE>MAE. The UAE method had better results than MAE and SXHE methods due to same oil yield and higher functional oil content, especially at low extraction temperatures, and should be recommended for oil extraction from different kernels in the food industry.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 986
Atıf : 2.265
2023 Impact/Etki : 0.129
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi