Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 9
TiN Kaplı AISI D2 Çeliğinin Korozyon Davranışı
2014
Dergi:  
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, nitrürlenmiş AISI D2 soğuk iş takım çeliği yüzeyinde kutu difüzyon tekniği ile oluşturulan titanyum nitrür (TiN) kaplama tabakasının korozyon davranışı incelenmiştir. Çelik numuneler öncelikli olarak 575°C’de 8 saat süre ile azot ve amonyak içeren gaz ortamda nitrürlenmiştir. Nitrürlenmiş numunelerin yüzeyinde 1000°C’de 2 saat süreyle, ferro-titanyum, amonyum klorür ve alüminadan oluşan toz karışımı içerisinde kutu difüzyon kaplama yöntemi ile TiN tabakası oluşturulmuştur. AISI D2 yüzeyinde oluşturulan TiN kaplamanın kalınlığı 6,71 ± 0,9 μm olarak tespit edilmiştir. TiN kaplamanın sertlik değeri 1450±30 HV0.005 olarak ölçülmüş olup bu değer nitrürlenmiş yüzeyin sertliğinden (920 ± 20 HV0,005) ve altılık malzemenin sertlik değerinden (550±14 HV0,005) daha yüksektir. Çalışmada çelik yüzeyinde oluşturulan TiN tabakasının mikroyapı incelemeleri, faz analizi ve korozyon testleri gerçekleştirilmiştir. Korozyonu engellemede kaplama tabakasının verimliliği potansiyodinamik çalışmalarla test edilmiştir. Kaplanmamış ve kaplanmış numunelere 0.5M H2SO4 çözeltisi içerisinde korozyon testi uygulanmıştır. Sonuç olarak AISI D2 çeliği yüzeyinde oluşturulan nitrür ve TiN tabakasının yüzey sertliğini ve korozyona karşı direncini arttırdığı tespit edilmiştir. En yüksek korozyon direnci TiN kaplama tabakasında görülmüştür

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.428
Atıf : 2.858
2023 Impact/Etki : 0.161
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi