Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
Acil Servise Başvuran Hastaların Akılcı İlaç Kullanımı Konusundaki Tutum Ve Davranışları
2020
Dergi:  
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma acil servise başvuran hastaların akılcı ilaç kullanımı konusundaki tutum ve davranışlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı tipte yapılan bu çalışmaya, Haziran-Eylül 2018 ayları arasında bir Üniversite hastanesi acil servisi’ne başvuran 388 birey katılmıştır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Çalışmanın verileri Üniversite Klinik Araştırmalar Etik Kurulundan ve kurumdan yazılı izin örnekleme seçilen hastalardan ise yazılı ve sözlü bilgilendirilmiş gönüllü olurları alınarak toplanmıştır. Bulgular: Bireylerin %35.5’inin hekimin vermiş olduğu ilaçları hekim veya eczacının önerdiği süre, %32.1’inin ilaç bitene kadar, %31.6’sının şikayeti geçene kadar kullandığı %80.5’inin yanlış ilaç kullanım durumlarında, %78.3’ünün ise ilaca bağlı yan etki yaşadığı durumda hekime başvurduğu, %71.1’inin kendi hastalığına iyi gelen kullandığı bir ilacı başkasına önermediği, %62.3’ünün ise basında reklamı yapılan ürünleri kullanmadığı saptanmıştır. Sonuç: Araştırmaya katılan bireylerin akılcı ilaç kullanımı ile ilgili uygunsuz davranış ve alışkanlıkları vardı. Akılcı ilaç kullanımı konusunda farkındalığı artırmak için, sürekli ve yaygın eğitim fırsatları geliştirilmeli ve kullanılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

The attitudes and behaviors of patients seeking emergency services regarding the reasonable use of drugs
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: This research was conducted with the aim of examining the attitudes and behaviors of patients seeking emergency services regarding the reasonable use of drugs. Method: This study, which was performed in a cutting-edge, identifying type, included 388 individuals applying to an emergency service at a University Hospital between June and September 2018. In the collection of the data of the research, the survey form was prepared by researchers according to the literature. The data of the study was collected with written permission from the University Clinical Research Ethics Board and the institution; the sampling was taken from the selected patients and were written and verbally informed volunteers. Results: 35.5% of individuals have given the medications by the doctor or pharmacist for the period recommended by the doctor or pharmacist, 32.1% until the drug is completed, 31%. It was found that 6 were used until the complaint passed; 80.5 percent were in cases of misuse of drugs, 78.3 percent were consulted with the doctor in cases of drug-related side effects, 71.1 percent were not recommended a drug that was beneficial to their own disease, and 62.3 percent were not used products advertised in the press. Result: Individuals involved in the study had unsuitable behaviors and habits regarding the reasonable use of drugs. To raise awareness about the use of reasonable medications, continuous and widespread training opportunities should be developed and used.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma; acil servise başvuran hastaların akılcı ilaç kullanımı konusundaki tutum ve davranışlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı tipte yapılan bu çalışmaya, Haziran-Eylül 2018 ayları arasında bir Üniversite hastanesi acil servisi’ne başvuran 388 birey katılmıştır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Çalışmanın verileri Üniversite Klinik Araştırmalar Etik Kurulundan ve kurumdan yazılı izin; örnekleme seçilen hastalardan ise yazılı ve sözlü bilgilendirilmiş gönüllü olurları alınarak toplanmıştır. Bulgular: Bireylerin %35.5’inin hekimin vermiş olduğu ilaçları hekim veya eczacının önerdiği süre, %32.1’inin ilaç bitene kadar, %31.6’sının şikayeti geçene kadar kullandığı; %80.5’inin yanlış ilaç kullanım durumlarında, %78.3’ünün ise ilaca bağlı yan etki yaşadığı durumda hekime başvurduğu, %71.1’inin kendi hastalığına iyi gelen kullandığı bir ilacı başkasına önermediği, %62.3’ünün ise basında reklamı yapılan ürünleri kullanmadığı saptanmıştır. Sonuç: Araştırmaya katılan bireylerin akılcı ilaç kullanımı ile ilgili uygunsuz davranış ve alışkanlıkları vardı. Akılcı ilaç kullanımı konusunda farkındalığı artırmak için, sürekli ve yaygın eğitim fırsatları geliştirilmeli ve kullanılmalıdır.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 216
Atıf : 1.338
2023 Impact/Etki : 0.023
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi