Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 6
Türkiye’nin Demir Çelik Sektörünün Rekabet Gücünün Karşılaştırmalı Analizi
2019
Dergi:  
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Grubel-Loyd, Volrath ve Kip endeksleri değerleri ülkelerin rekabet düzeylerini göstermekte kullanılan önemli endekslerdir. Türkiye yıllar itibariyle sanayileşmenin lokomoif sektörü olan demir-çelik sektöründe varlığını dünyaya ispatlamak ve sürdürmek istemektedir. Türkiye’nin demir-çelik sektörünün rekabet gücünü ülkelerle karşılaştırmalı olarak analiz etmek için Grubel-Loyd, Volrath ve Kip endeksleri 2001-2017 yılları için hesaplanmıştır. Yapılan analiz sonucunda Türkiye; ABD, Almanya, Çin, İngiltere ve Rusya’ya karşı endüstri içi ticaret gerçekleştirmektedir. Ayrıca demir-çelik alanında karşılaştırmalı üstünlüğe sahip ve rekabet gücü oldukça yüksektir. Bu 5 ülkeden en yüksek rekabet gücü ve ihracat payına sahip olduğumuz ülke endüstri içi ticaret değerlerini de düşünürsek ABD’dir. ABD’yi sırasıyla Çin, İngiltere, Almanya ve Rusya izlemektedir. Sanayileşmiş ülke özelliğini olan endüstri içi ticarette Türkiye önemli miktarlarda demir-çeliğini dışarıya satmakta ve yine dışardan da satın almaktadır. Bu analizler göz önüne alınırsa; sermaye yoğun bir sektör olan demir-çelik sektöründe ABD, Almanya, Çin, İngiltere ve Rusya’ya karşı gözlemlenen rekabet gücündeki artışı devam ettirebilmek ve rekabet gücünü artırabilmek için demir-çelik sektörü yatırımlar teşvik edilmelidir. Bunun için gerekli altyapı yatırımları ve vergi teşvikleri gibi mali düzenlemelerin yapılması uygun bir politika olarak gözükmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Comparative Analysis Of The Competitiveness Of Turkey's Iron-steel Industry
2019
Yazar:  
Özet:

The values of the Grubel-Lloyd, Vollrath and CEP indices are important indices used to show the countries' competitiveness levels. Turkey wants to prove and maintain its presence in the iron and steel sector, which has been the locomotive sector of industrialization for years. Turkey's iron and steel industry competitiveness, to a comparative analysis with other countries Grubel-Lloyd, volrath and Kip indices were calculated for the years 2001-2017. As a result of analysis, Turkey; it operates in-industry trade against the USA, Germany, China, Britain and Russia. In Addition, it has a comparative advantage in the field of iron and steel and its competitiveness is quite high. The country where we have the highest competitive power and export share from these 5 countries is USA, considering the intra-industry trade values. The USA is followed by China, Britain, Germany and Russia respectively. In industrial trade, which is the feature of Industrialised Country, Turkey sells significant amounts of iron-steel out and also buys it from outside. Considering these analyses; In the iron and steel sector, which is a capital intensive sector, iron-steel sector investments should be encouraged in order to maintain the increase continue in competitiveness observed against the USA, Germany, China, Britain and Russia and to increase its competitiveness. For this, financial arrangements such as the necessary infrastructure investments and tax incentives appear to be a viable policy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.642
Atıf : 7.592
2023 Impact/Etki : 0.372
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi