Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
METAVERSE VE PLURİVERSE’DE KÜLTÜREL BELLEK KODLAMALARI: SANAT VE TASARIMIN ÇOKKÜLTÜRLÜ BELLEK YANSILARI
2023
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

AI, 5G, VR, AR vb. yeni nesil teknolojilerin kullanımıyla birlikte sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik olarak tanımlanan yeni dijital evren tanımları ortaya çıkmıştır. Metaverse, teknolojinin getirisi olarak insanların sanal dünyalarda etkileşim kurabileceği ve farklı deneyimler yaşayabileceği yeni ve dijital bir evreni ifade etmek için kullanılan yeni bir terimdir. Pluriverse (çoğul evren) ise felsefi bir yaklaşım olarak kültürel çeşitliliğin kabul edildiği ve her kültürün kendi benzersiz bakış açısı, bilgi ve deneyimine sahip olduğu bir evreni ifade etmektedir. Kültür alanında yapılan birçok çalışma olmasına rağmen metaverse ve çoğul evrenle ilgili olan ve kültürün merkeze alındığı kuramsal çalışmalara rastlanmamıştır. Metaverse konusunun yeniliği ve literatürde teorik altyapı eksikliği göz önüne alındığında, kültürel bellek kodlamalarının dijital ortamlarda nasıl yapıldığı, kültürel kurguların sanat ve tasarım açısından nasıl konumlandırıldığının araştırılması önemli görülmektedir. Bu çalışmada ele alınan temel sorunlar arasında dijital ortamlarda kültürel bellek kodlamalarının nasıl kullanıldığının aydınlatılması, çokkültürlü belleğin dijital sanat ve dijital tasarımdaki rolünün incelenmesi, Metaverse ve Pluriverse kapsamında sanat ve tasarımda kültürel çeşitliliğin artırılmasına yönelik benzer ve farklı yaklaşımların araştırılması ve bu alanlardaki kültürel çeşitliliğin artırılmasına yönelik potansiyellerin belirlenmesi yer almaktadır.  Araştırma nitel bir araştırma olup literatür taraması, doküman incelemesi yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde, kültürel mirasın dijital olarak korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında sanat ve tasarım alanında çokkültürlü mirası teşvik etmek için dijital ortamlarda kültürel bellek yerleşimlerinin nasıl kullanılabileceğine dair öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Cultural Memory Coding In Metaverse and Pluriverse: Multicultural Memory Mirrors Of Art and Design
2023
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

With the use of new-generation technologies such as AI, 5G, VR, AR, etc., new digital realms have emerged, commonly referred to as the Metaverse. The Metaverse is a new term used to describe a digital universe where people can interact and have different experiences in virtual worlds, made possible by technological advancements. In contrast, the concept of the Pluriverse, approached philosophically, acknowledges cultural diversity, recognizing that each culture possesses its unique perspectives, knowledge, and experiences within its own universe. Despite numerous studies in the field of culture, there seems to be a gap in theoretical research specifically focused on the Metaverse and Pluriverse. Given the novelty of the Metaverse topic and the lack of theoretical groundwork in the literature, research into how cultural memory codifications are conducted in digital environments and how cultural constructs are positioned in terms of art and design is considered important. The main problems addressed in this study include elucidating how cultural memory codifications are utilized in digital environments, examining the role of multicultural memory in digital art and digital design, exploring similar and different approaches to enhancing cultural diversity in art and design within the Metaverse and Pluriverse, and identifying potentials for increasing cultural diversity in these domains. This research is qualitative in nature and employs methods such as literature review and document analysis. In the conclusion section of the study, recommendations are provided on how cultural memory settlements in digital environments can be used to preserve and transmit cultural heritage digitally and promote multicultural heritage within the realms of art and design.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Asos Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 5.146
Atıf : 9.739
2023 Impact/Etki : 0.075
Asos Journal