Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
The Effects of the Pass Number of the Planker on Soil Physical Properties, Plant Growth and Weed Species in Cotton Agriculture
2019
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Pamuk (Gossypium hirsutum L.) tarımında, toprağın fazla gevşek olması, tohumun toprakla temasını azalttığı için bitkinin çimlenmesi ve çıkışında düşüşlere neden olmaktadır. Bu nedenle, bitki çıkış oranını ve gelişimini artırmak için ekim öncesi tarlaya en az 2-3 kez tapan çekilerek, toprak bastırılmaktadır. Bu çalışmada, tapanın farklı geçiş sayılarının, toprağın hacim ağırlığı, nem içeriği ve tohum çıkış oranına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, çalışmada yabancı ot türleri ve bitki gelişim parametreleri belirlenmiştir. Beş farklı tapan geçiş sayısının (P0, kontrol; P1, tapanın bir defa geçişi; P2, tapanın iki defa geçişi; P3, tapanın üç defa geçişi; P4, tapanın dört defa geçişi) denendiği çalışma, tesadüf blokları deneme desenine göre, üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmanın sonuçları, tapan geçiş sayısındaki artışın, toprak hacim ağırlığı ve nem içeriğinde artış meydana getirdiğini, fakat bitki çıkış oranını ve SPAD değerini önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. En yüksek bitkideki kütlü pamuk verimi, P1 uygulamasında elde edilmiştir. Ayrıca, tapan geçiş sayısının, deneme alanındaki yabancı ot tür sayısını da önemli düzeyde etkilediği görülmüştür. Kontrol parsellerindeki yabancı ot tür sayısının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, bu denemenin sonuçları, ekim derinliğindeki toprağın nem içeriğini olumlu yönde etkilemesine rağmen, aynı iklim ve toprak koşullarında tapanın birden fazla geçiş sayısının bitki çıkış ve veriminde düşüşlere neden olabileceğini göstermektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.025
Atıf : 5.689
2023 Impact/Etki : 0.344
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi