Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
Tek Merkezli Endoskopik Retrograt Kolanjiyopankreatografi Deneyimlerimiz
2021
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERCP), safra yolu ve pankreasın benign ve malign patolojilerinin tanı ve tedavisinde etkin bir biçimde kullanılmaktadır. ERCP bilgi, beceri ve pratik gerektiren kompleks bir uygulamadır. Diğer endoskopik uygulamalardan farklı teknik ve ekipmanın kullanımı ve daha fazla komplikasyon görülmesiyle ayrılır. Bu çalışmadaki amacımız bir genel cerrahi ERCP ünitesinin 19 aylık deneyimini paylaşmaktır. Materyal ve metod: Bu çalışmada15 Mayıs 2019-31Aralık 2020 tarihleri arasında klinik, medikal ve radyolojik verilerde kolestaz, obstruktif kolanjit/pankreatit veya safra kaçağı tanısı konulan ve ERCP işlemi yapılan 513 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş dağılımı 18-109 arasında ve yaş ortalaması 58,54±20,16 idi. Cinsiyet dağılımı 356 kadın (%69,4), 157 erkek (%30,6) şeklinde idi. En sık safra yolu tıkanıklığına bağlı kolestaz, tıkanma ikteri, akut pankreatit veya kolanjit tanıları konulmuştu. Bu hastaların 452 si koledok taşı, 15’i pankreas başı tümörü, 11’i koledok tümörü ve 10’u papilla tümörü idi.10 hasta Oddi Sfinkter Disfonksiyonu( ODS) nedeniyle işleme alındı. Safra yolu tıkanılığı ile gelen 499 hastanın 63’ü akut biliyer pankreatit, 38 i akut kolanjit tanılarıyla yatırılmıştı. İşlem süresi 20 dakikayla 90 dakika arasında değişti (ortalama işlem süresi 37 dk). Hastaların ERCP sonrası, 56’sında tedavi gerektirmeyen amilazemi, 24‘ünde ortalama 3 günlük medikal tedaviyle gerileyen pankreatit, 5’inde kan transfüzyonu gerektirmeyen ve adrenalin enjeksiyonu ve balon baskısıyla kontrol edilebilen kanama gelişti. Bir hastada taş ekstraksiyonu sırasında basket ve taş papillada sıkışmıştı. Operatif mortalite olmadı. Sonuç Safra yollarındaki kaçaklar ve fistüller en iyi ERCP ile gösterilir ve endoskopik olarak tedavi edilir. Etkin olduğu kadar bünyesinde perforasyon, sepsis ve mortalite gibi çok ciddi komplikasyonları barındırdığından endoskopistin uygulamanın endikasyonunu doğru belirlemesi, potansiyel komplikasyonlarını bilmesi ve oluşan komplikasyonları erken bir şekilde tanıması ve tadavisini yönetmesi, komplikasyon yaratacak ve gereksiz uygulamalardan mumkun olduğunca kaçınması gerektiği kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

Our Experience In Single Center Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography
2021
Yazar:  
Özet:

Background: Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP) is used in the diagnosis and treatment of benign and malignant pathologies of the biliary tract and pancreas. ERCP is a complex application that requires knowledge, skills and practice. It differs from other endoscopic applications with the use of different techniques and equipment and possibility of more complications. Our aim in this study is to share the 19-month experience of a general surgery of ERCP unit. Materials and Methods: This study retrospectively evaluated 513 patients that were diagnosed with cholestasis, obstructive cholangitis / pancreatitis or bile leakage between May 15, 2019 and December 31, 2020 and were applied ERCP in clinical, medical and radiological data. Results: The age distribution of the participants was between 18-109 and the mean age was 58.54 ± 20.16 years. The gender distribution was 356 women (69.4%), 157 men (30.6%). The most common diagnoses were cholestasis, obstructive icterus, acute pancreatitis or cholangitis due to bile duct obstruction. Among the patients, 452 were common bile duct stones, 15 were pancreatic head tumors, 11 were common bile duct tumors, and 10 were papillae tumors. 10 patients were processed for Oddi Sphincter Dysfunction. Among 499 patients who came with bile duct obstruction, 63 were hospitalized with the diagnosis of acute biliary pancreatitis and 38 with the diagnosis of acute cholangitis. The procedure time varied from 20 minutes to 90 minutes (average processing time 37 minutes). After ERCP, 56 of the patients developed amylazemia that did not require treatment, 24 patients developed pancreatitis, which regressed with 3 days of medical treatment and 5 patients bleeding that did not require blood transfusion and could be controlled by adrenaline injection and balloon pressure. During a stone extraction, the basket and stone were trapped in a patient. There was no operative mortality. Conclusion: Leaks and fistulas in the bile ducts are best shown with ERCP and treated endoscopically. We believe that endoscopist should determine the indication of the ERCP application correctly, know the potential complications, manage the treatment early, avoid unnecessary and complicated applications as much as possible since endoscopy includes very serious complications such as perforation, sepsis as much as it is effective. Key Words: ERCP, Endoscopic Sphincterotomy, Cholangitis, Pancreatitis

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 167
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi