Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 4
Vergi Gelirinin Parasal ve Makroekonomik Belirleyicileri: Türkiye Örneği
2023
Dergi:  
İktisadi İdari ve Siyasal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada seçilen parasal ve makroekonomik değişkenlerin vergi gelirleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Türkiye’de 2006:1-2022:11 dönemi için aylık gözlemler dâhilinde geniş para (M2), USD/TRY kuru, sanayi üretim endeksi, mevduat faiz oranı, işsizlik oranı ve ihracatın vergi gelirleri üzerindeki etkileri Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif Model (ARDL) ile analiz edilmiştir. Ampirik bulgular, vergi gelirleri ile tüm seriler arasında bir eşbütünleşme ilişkisi olduğunu ortaya koymuştur. Uzun dönem katsayı tahminlerine göre geniş para (M2), sanayi üretim endeksi, mevduat faiz oranı ve ihracat serileri vergi düzeyini pozitif yönde etkilerken, işsizlik oranı ve USD/TRY kuru vergi düzeyini negatif yönde etkilemektedir. Ayrıca, sonuçlar geniş paranın (M2) vergi gelirleri üzerinde en fazla etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bu bağlamda, vergi gelirlerini artırmak isteyen vergi otoritelerinin vergi politikası hedeflerini belirlerken diğer göstergelerin yanı sıra geniş paranın (M2) vergi gelirleri üzerindeki etkisini daha fazla dikkate almaları önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Monetary and Macroeconomic Determinants Of Tax Revenue: The Case Of Turkiye
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, the effects of selected monetary and macroeconomic variables on tax revenues are investigated. For this purpose, the effects of the USD/TRY exchange rate, broad money (M2), industrial production index, deposit interest rate, unemployment rate and exports on the tax revenues are analyzed with the Autoregressive Distributed Lag Model (ARDL) with monthly observations for the period between 2006:1-2022:11 in Türkiye. The empirical findings reveal that there is a cointegration relationship between tax revenues and all series. According to the long-run coefficient estimates, the broad money (M2), industrial production index, deposit interest rate and export series affect the tax level positively, while the unemployment rate and USD/TRY exchange rate affect the tax level negatively. Furthermore, the results show that the broad money (M2) has the greatest effect in tax revenues. In this context, it is recommended that the tax authorities seeking to increase tax revenues should pay more attention to the effect of broad money (M2), as well as other indicators, on tax revenues when determining the tax policy targets.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






İktisadi İdari ve Siyasal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 252
Atıf : 671
2023 Impact/Etki : 0.442
İktisadi İdari ve Siyasal Araştırmalar Dergisi