Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
POSTMENAPOZAL DÖNEMDEKİ KRONİK BEL AĞRILI KADINLARDA KİNEZYOFOBİYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN YAPISAL EŞİTLİK MODELİ İLE İNCELENMESİ
2021
Dergi:  
Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, postmenopozal dönemdeki kronik bel ağrılı (KBA) kadınlarda ağrı, özür, kinezyofobi ve anksiyete düzeyini etkileyen faktörleri yapısal eşitlik modeli (YEM) ile incelemekti. Yöntem: Çalışma 200 kadınla gerçekleştirildi. Tampa Kinezyofobi Ölçeği Kısa formu 11, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği, Roland Morris Engellilik Anketi ve Vizüel Analog Skalası kullanıldı. YEM hipotetik olarak modeller tasarlanarak kinezyofobi ile anksiyete, ağrı şiddeti ve özür düzeyi arasındaki karmaşık etkileşimlerin yönünü ve gücünü analiz etmek için kullanıldı. Ağrı şiddeti ortalamaları 5,98±2,39 idi. Sonuçlar: Kadınların yaş ortalaması 58,00±8,39 yıldı. Katılımcıların menapoza girdikleri yaş ortalaması 45,75±5,95 idi. Kinezyofobi puan ortalaması 25,97±8,57. Anksiyete risk ortalaması 14,74±11,27; depresyon risk ortalaması 12,39±10,51 idi. Yapısal eşitlik analizi sonucunda oluşturulan son model; ağrı şiddeti, anksiyete ve özürlülük düzeyiyle kinezyofobi etkileşimini açıklamada yeterli bulundu (ki-kare=21,37; df=28; p=0,810). Anksiyete; kinezyofobi, ağrı şiddeti ve özürlülük arasındaki ilişkide güçlü bir mediatör olarak bulundu. Tartışma: Çalışma, YEM’in kinezyofobi ile ağrı şiddeti, anksiyete ve özür arasındaki ilişkileri açıklamak için uygun bir yöntem olduğunu gösterdi. Bu çalışmada oluşturulan model, anksiyetenin postmenopozal dönemdeki kronik bel ağrılı kadınlarda güçlü bir mediatör olduğunu ortaya koydu.

Anahtar Kelimeler:

Structural Equation Modelling To Examine The Affected Factors Of Kinesiophobia In Postmenopausal Women With Chronic Low Back Pain
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: The pragmatic aim of this study was to show affected factors including pain, disability level, and anxiety of kinesiophobia using structural equation modeling (SEM) in postmenopausal women with chronic low back pain (CLBP). Methods: The study was conducted with 200 women aged 45–75 years. Tampa Scale for Kinesiophobia 11, Hospital Anxiety and Depression Scale, Roland Morris Disability Questionnaire, and Visual Analog Scale were used. The SEM was also used to analyze the direction and power of complex interactions between kinesiophobia and anxiety, pain intensity, and disability level by using hypothetically designed models. The average pain intensity was 5.98 (2.39). Results: The average age of the women was 58.00±8.39 years. The average menopausal age was 45.75±5.95. The average kinesiophobia point was 25.97±8.57. Anxiety risk score was 14.74±11.27; depression risk score was 12.39±10.51. The SEM analysis outcome showed that the final model was expository kinesiophobia with pain, anxiety, and disability level (chi-square=21.37; df=28; p=0.810). Anxiety was found as a strong mediator in the relationship between kinesiophobia and pain intensity and disability. Conclusion: This study showed that SEM was appropriate method to explain relationships between kinesiophobia and pain, anxiety, and disability. The created model also showed that anxiety was a strong mediator in postmenopausal women with CLBP.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 264
Atıf : 238
2023 Impact/Etki : 0.041
Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi