Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 58
 Görüntüleme 37
 İndirme 3
Türk Tekstil Endüstrisi Genel Durumu
2019
Dergi:  
Teknik Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tekstil sanayisi yarattığı istihdam, GSYH payı, mevcut yatırımlar ve yüksek ihracatı ile ülkemizin lokomotif sektörlerinden birisidir. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2007 yılında yaklaşık 6,36 milyar dolar olan tekstil ihracatımız 2017 yılı sonunda yaklaşık 10,11 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Tekstil sektörünün ülke ticaretindeki payı 2001 yılında %12,7 iken 2017 yılı Ekim ayı itibariyle %8,4 civarındadır. Ülkemiz ise 254 milyar doları bulan dünya tekstil ihracatında %4,33’lük bir pay sahibidir. Global tekstil pazarı açısından kendine üst sıralarda yer bulan Türkiye yüksek işgücü maliyetlerine rağmen hammadde ve pazara yakınlık avantajları sayesinde küresel pazarda büyük pay sahibi olan Çin, Hindistan, Güney Kore, Pakistan ve Vietnam gibi ülkelerle rekabet etmektedir. Ülke bazında toplam ihracatın yarıya yakını başta Almanya, İtalya ve Bulgaristan olmak üzere AB ülkeleri, ABD ve İran’a yapılmıştır. Ülke içinde İstanbul, Gaziantep, Bursa, Kahramanmaraş, Adana, Kayseri, Denizli, İzmir, Tekirdağ ve Uşak illerinde yoğunlaşmış olan tekstil sektöründe elyaf, iplik, dokuma-örme kumaş, dokusuz yüzey gibi bir çok alt sektörde üretim yapılmaktadır. 2017 yılı ihracat rakamlarına göre fasıl bazında; pamuk ve pamuktan yapılmış iplik-kumaş, sentetik liflerden yapılmış iplik-kumaş, örme mensucat ve halı-yer döşemeleri en büyük ihraç kalemlerini oluşturmaktadır. Sektörün üretim maliyetlerinde %30-45 ile hammadde ilk sırayı alırken %25-26 ile işçilik ikinci sıradadır. Enerjinin toplam maliyet içindeki payı %6-14 arasında değişmektedir. 2023 yılında 23,5 milyar dolar ihracatın hedeflendiği tekstil sektörünün genel durumu bu çalışmada ortaya konulmuştur.   

Anahtar Kelimeler:

The Turkish Textile Industry
2019
Yazar:  
Özet:

The textile industry creates employment, GDP share, existing investments and high exports are one of the locomotive sectors of our country. According to the Ministry of Economy, our textile exports, which in 2007 amounted to approximately $6.36 billion, at the end of 2017 amounted to approximately $10.11 billion. The share of the textile sector in the country’s trade in 2001 was 12.7%, while from October 2017 it was around 8.4%. Our country has a share of 4.33% of the world’s textile exports, which reaches $254 billion. Despite its high labour costs in terms of the global textile market, Turkey is competing with countries such as China, India, South Korea, Pakistan and Vietnam, which have a large share in the global market thanks to the benefits of raw materials and market proximity. Nearly half of the total country-based exports were made primarily to the EU countries, including Germany, Italy and Bulgaria, the United States and Iran. In the country, the textile sector, which is concentrated in Istanbul, Gaziantep, Bursa, Kahramanmaraş, Adana, Kayseri, Denizli, İzmir, Tekirdağ and Uşak, is produced in many sub-sectors, such as fiber, thread, textile-roof fabric, nine-one surface. According to the 2017 export figures, on the basis of fats; cotton and cotton made pipe-pipe, synthetic fiber made pipe-pipe, steam mensucate and carpet-ground layers make up the largest export pensels. In the production costs of the sector, raw materials are ranked first with 30-45%, while labor is ranked second with 25-26%. The share of energy in the total cost varies between 6-14%. The overall status of the textile sector, with a target of $23.5 billion in exports in 2023, is revealed in this study.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Teknik Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 254
Atıf : 880
2023 Impact/Etki : 0.2
Teknik Bilimler Dergisi