Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 239
 İndirme 31
 Sesli Dinleme 1
GEMİLERDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMI VE BUNA DAİR HUKUKİ SORUNLAR
2020
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İlk olarak kara taşıtlarında denenmeye başlanılan ve yapay zekâ sistemiyle (artificial intelligence system) kontrol edilen sürücüsüz araçlar deniz ulaşım araçlarında da kullanılmaya başlanmıştır. Nitekim Tesla, Nissan ve Daimler gibi dünyaca bilinen otomobil üreticileri sürücüsüz araçların en geç 2020'ye kadar yaygın bir şekilde kullanılmasını planlamaktadırlar. Denizcilik sektörü içerisinde önemli bir yer teşkil eden deniz taşımacılığı sektörü, bu teknolojik gelişmenin gerisinde kalmayacağını göstermiştir. Gemilerde boyutların gittikçe artması, kullanılan teçhizatın karmaşıklığı ve ileri teknoloji gerektirmesi, kullanılan yakıtın çevreye en az zarar verecek şekle ve yenilenebilir bir enerjiye dönüştürülmesi çabaları, özellikle de deniz kazalarında tüm önlemlere rağmen insan hatalarının olumsuz etkisinin bertaraf edilememesi ve soruna yönelik yapılan çalışmaların da yetersiz kalması teknolojik bu gemilerle ilgili çalışmalara hız kazandırmıştır. Artık dümeni kaptanların değil, yapay zekânın kullandığı gemilerin inşası tasarlanmakta ve hayata geçirilmesi planlanabilmektedir. Buna karşın gemilerde yapay zekâ kullanımı, karşılaşılabilecek birçok sorunun da çözümlenmesi gerekmektedir. Denizde eşya taşımacılığı faaliyetinde, örneğin denize, yola ve yüke elverişliliğin sağlanması donatanın ve işletenin sorumluluğunun yeniden belirlenmesi taşıyanın yüke gelen zıya ve hasar ve gecikme zararlarından sorumluluğu sorumsuzluk kayıtları ve bu savunmalardan yararlanabilecek kişilerin kapsamının belirlenmesi sorumluluğun sınırlandırılması kurtarma faaliyetlerinin icrası, çatma ve müşterek avarya gibi deniz kazalarında sorumluluk gibi temel sorunlara ve bunlarla ilgili sorulara milli ve uluslararası hukukta cevap bulunması gerekmektedir. Bu çalışmada gemilerde yapay zekâ sistemi kullanımı açıklanacak olup, bu gemilerin kullanılmaya başlanmasının mevcut kanuni düzenlemelere etkisi ve özellikle uluslararası sözleşmelerde değişiklik gerekip gerekmeyeceği konusu irdelenecektir. Yapay zekâ sisteminin denizciliğin diğer alanlarında kullanımı ise incelenmeyecektir.

Anahtar Kelimeler:

Intelligence on ships and legal problems.
2020
Yazar:  
Özet:

First, unmanned vehicles tested on land vehicles and controlled by artificial intelligence systems have also been used in marine transport vehicles. In fact, world-renowned automotive manufacturers like Tesla, Nissan and Daimler are planning to be widespread in the use of unmanned vehicles by 2020. The maritime transport sector, which is an important place within the maritime sector, has shown that this technological development will not be behind. The increasing size of ships, the complexity of the equipment used and the demands of advanced technology, the shape of the fuel used to damage the environment and the efforts to convert it into renewable energy, especially despite all measures in marine accidents, the negative effects of human errors cannot be removed and the lack of work on the problem has also accelerated the work on these ships. The construction of ships used by artificial intelligence is no longer designed and planned to be implemented. However, the use of artificial intelligence in ships also needs to be solved with many problems that can be faced. In the activities of goods transportation in the sea, for example; the provision of sea, road and cargo convenience; the re-identification of the responsibility of the equipment and operations; the liability of the carrier for the damage and damage and delays to the cargo; the determination of the scope of liability and the persons who may benefit from these defences; the limitation of liability; the responsibility of the rescue activities; the responsibility for maritime accidents, such as collapse and customer accident and the relevant questions must be answered in national and international law. This study will describe the use of artificial intelligence systems on ships, and the impact of the launch of these ships on the existing legal regulations and, in particular, the need for amendments in international agreements. The use of artificial intelligence in other fields of marine will not be examined.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 243
Atıf : 653
2023 Impact/Etki : 0.049
Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi