User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 30
AĞIZ HİJYEN EĞİTİMİ ÖNCESİ-SONRASI BİLGİ DÜZEYİ KARŞILAŞTIRILMASI: PİLOT ÇALIŞMA
2023
Journal:  
Selcuk Dental Journal
Author:  
Abstract:

ÖZ AMAÇ: Toplum ağız diş sağlığı eğitimleri, bireyleri risk ve risk faktörleri hakkında bilgilendirip, uygun davranışları alışkanlık edinmeleri ile oral ve genel sağlığın korunmasını hedeflenmektedir. Bu çalışmanın amacı, ağız diş sağlığı eğitimi verilen genç bireylerde eğitim öncesi ve sonrası bilgi düzeyi ve tutumlarının karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: 13-18 yaş aralığında, erkek yetiştirme yurdunda 66 öğrencinin saha koşullarında, ayna sond kullanarak ağız içi muayenesi yapılmıştır. Muayeneyi takiben, öğrencilere cevaplamaları için, diş fırçalama, diş ipi, diş macunu, diş hekimi ve beslenme ile ilgili bilgilerini ölçen 20 soruluk anket dağıtılmıştır. Aynı anket cevaplandırılması için, diş sağlığı eğitimi görsel sunumu sonunda tekrar cevaplandırmaları üzere dağıtılmıştır. Eğitimden bir ay sonra anket tekrarlanmış, veriler rapor edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde SPPS 20 (IBM Corp. 2011) istatistiksel paket program kullanılmıştır. BULGULAR: Çalışmamıza katılan 66 öğrencinin ortalama DMFT değeri 3.9± 4.1 olarak hesaplanmıştır. Doğru cevaplara verilen toplam puanlar, ağız hijyen eğitimi öncesi, sonrası ve bir ay sonra olmak üzere sırayla; 8.7±2.7, 10.1±5.2 ve 9.4±4.9 olarak hesaplanmıştır. Eğitim öncesi ve sonrası arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.01). Eğitim sonrası ve bir ay sonrası arasında istatistik olarak anlamlı fark bulunmamıştır. (p>0.05) Diş fırçalama ve diş hekimi bilgi düzeyleri eğitim öncesi ve sonrası arasında anlamlı fark gösterirken, bir ay sonra bu fark istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Diş ipi ve diş macunu bilgi düzeyleri arasında eğitim öncesi, sonrası ve bir ay sonunda istatiksel olarak anlamlı düzeyde artış saptandığı rapor edilmiştir. SONUÇ: Genç bireylerde ağız-diş sağlığı ve alışkanlıklarının elde edilmesi ve sürdürülebilir olması için, ağız hijyen eğitiminin kısa aralıklarla düzenli olarak verilmesi gerekir. ANAHTAR KELİMELER: Oral hijyen, adolesan, ağız sağlığı eğitimi

Keywords:

Previous PostPrevious PostPrevious PostPrevious PostPrevious PostPrevious PostPrevious PostPrevious Post:Pilot
2023
Author:  
Abstract:

Community oral and dental health training is aimed at informing individuals about risk and risk factors, and obtaining appropriate behavior habits and protecting oral and general health. The aim of this study is to compare the level of knowledge and attitudes of young individuals who receive oral and dental health education before and after education. WORK AND METHOD: In the age range of 13-18 years, an oral examination was carried out in the field conditions of 66 students in the home of male education, using a mirror sond. Following the examination, 20 question surveys were distributed to students to answer, measuring their information about toothbrushing, toothbrushing, toothbrushing, toothbrushing and nutrition. For the answer to the same survey, dental health training was distributed to respond again at the end of the visual presentation. A month after the training, the survey was repeated, the data was. The statistical package program is SPPS 20 (IBM Corp. 2011) for the data assessment. The average DMFT value of 66 students who participated in our study is calculated as 3.9±4.1. The total scores given to the correct answers are calculated at 8.7±2.7, 10.1±5.2 and 9.4±4.9 in order, before, after and after a month of oral hygiene training. There was a statistically significant difference between pre- and post-training (p<0.01). There was no significant difference in statistics between after training and a month after training. by p>0. 05) While dental brushing and dentist information levels showed a significant difference between prior and post-training, a month later this difference was not statically significant. A statistically significant increase has been between the information levels of the toothbrush and toothbrush before, after and at the end of a month. The result: In order to and be sustainable oral and dental health and habits in young individuals, oral hygiene training should be given regularly in short intervals. Keywords: oral hygiene, adolescence, oral health education

Keywords:

2023
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Selcuk Dental Journal

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 699
Cite : 255
2023 Impact : 0.03
Selcuk Dental Journal