Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
İskenderun Şaryajı
1954
Dergi:  
Türkiye Jeoloji Bülteni
Yazar:  
Özet:

Etüd sahamız, İskenderun güney ve güneybatısında uzanan tersiyer baseni içerisindedir. Çalışmalar bilhassa 1/25.000 ölçekli haritalar üzerinde yapılmış olduğundan, kısmen detay çalışmalara imkân bulunmuş ve bilhassa tektonik bakımından bölge petrol araştırmaları ile münasebetli faydalı sonuçlara varılmıştır. Çengen-Arsuz arasında uzanan ve petrol bakımından önemli bir saha teşkil eden Miosen formasyonlarının bölge kuzeydoğusundaki uzantılarını ve fasiyes değişikliklerinin tetkiki, çalışmalarımızın merkezi sikletini teşkil etmiştir. Tetkik edilen saha Çengen deresinden itibaren kuzeydoğu doğrultusunda, İskenderun yönüne doğru, 18 km. uzunluk ve güneydoğu serpantin dağlık bölgesine doğru da 5-6 km. derinlik arzeder. Etüd sahanın dışında kalan ve serpantin içersinde ekay halinde bulunan ve muhtemelen mesozoik veya daha yaşlı koyu gri kalkerlerle, Eosen formasyonunun bilhassa Kızıldağ bölgesinde tetkiki, İskenderun baseninin petrol imkânlarını bir dereceye kadar aydınlatmış olacaktır. İskenderun güneybatısındaki havzanın morfolojik durumu, jeolojik yapı ile ilgilidir. Çalışma sahamızın güney sınırını teşkil eden ve oldukça yükseklik arzeden ofiolit yapılı dağlar, kuzeye doğru değişik kademeler arzeder ve bunun eteklerinde uzanan tersiyer ve kuvaterner formasyonları, daha az yüksekliklerle, tatlı meyilli tepecikler halinde denize müntehi olur. Çalışma sahamızın doğu sınırını teşkil eden ve İskenderun şehrinin hemen güneyinde büyük bir birikinti konisi ile hududumuzu ayıran doğu yükseklikleri, masif kretase ve eosen kalkerlerinin hâkim oluşundan, versanları batıya nazaran çok daha diktir. Bu anormal dikliklerin mevcudiyeti, ilerde izah edileceği gibi, pek tabiî olarak yeraltı yapısı yani bölge tektoniği ile de ilgilidir. Dağlardan kuzeye uzanan bölge hidrografyasının genel doğrultuları kuzey-güney'dir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türkiye Jeoloji Bülteni

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 57
Atıf : 16
2023 Impact/Etki : 0.059
Türkiye Jeoloji Bülteni