Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 311
 İndirme 1
Dijital Mamografide farklı meme yoğunluklarında doz ve görüntü kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, Dijital Mamografi (DM)’de memenin glandüler yapısına bağlı olarak her bir uygulamadaki ortalama glandüler doz değeri ile görüntü kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak gerçekleştirilen çalışmada hastaların sağ ve sol meme CranioCaudal (sırasıyla RCC ve LCC) ve MedioLateralOblik (sırasıyla RMLO ve LMLO) iki boyutlu (2B) ve üç boyutlu (3B) tomosentez görüntü verileri incelendi ve meme görüntüleme raporlama ve veri sistemi (Breast Imaging Reporting and Data System- BI-RADS) kriterlerine göre meme yapısı A, B, C ve D olarak sınıflandırıldı. Çalışmaya başlamadan önce cihazın verdiği doz değerlerini doğrulamak amacıyla DM Tomosentez cihazının dozla ilgili kalite kontrol çalışmaları gerçekleştirildi. Cilt giriş dozu (CGD), ortalama glandüler doz (OGD) ve sinyal gürültü oranı (Signal Noise Ratio- SNR) değerleri belirlendi ve hastaya verilen doz ve görüntü kalitesi arasındaki ilişkinin sayısal olarak değerlendirmek için Figure of Merit (FOM) hesaplandı. Grupların istatistiksel analizleri SPSS 15 programı kullanılarak parametrik gruplarda Pearson korelasyonu anlamlılık değeri p hesaplandı ve p<0,05 olarak alındı. Bulgular: 3B tomosentez incelemesinde B ve C tipi memenin RMLO, LMLO, sağ ve sol meme MedioLateralOblik Combo (sırasıyla RMLOc ve LMLOc) pozisyonları, 2B mamografide çoğunluğu oluşturan grup A tipi memenin RCC, LCC, RMLO, LMLO pozisyonları ayrı ayrı değerlendirildi ve her çekim pozisyonunda OGD-FOM ve SNR-FOM arasında anlamlı bir korelasyon (p<0,05) bulundu. Sonuç: Meme glandüler yapısına göre, doz ve görüntü kalitesi arasında güçlü bir korelasyon olması memenin aldığı doza karşılık elde edilen görüntü kalitesinin optimum şartlarda olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Assessment of the relationship between dosage and image quality in different breast intensities in digital mammography
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: In this study, Digital Mamography (DM) aims to assess the relationship between the average glandular dose value in each application and image quality depending on the glandular structure of the breast. In a retrospective study, the patient’s right and left breast CranioCaudal (RCC and LCC) and MedioLateralOblik (RMLO and LMLO) were studied two-dimensional (2B) and three-dimensional (3B) tomosentez image data and the breast structure was classified as A, B, C and D according to Breast Imaging Reporting and Data System (BI-RADS) criteria. In order to verify the dosage values given by the device before the work began, the DM Tomosentez device’s dosage quality control work was carried out to verify the dosage values given by the device. The values of the skin input dose (CGD), the average glandular dose (OGD) and the signal noise ratio (SNR) were determined and the figure of merit (FOM) was calculated to numerically assess the relationship between the dose given to the patient and the image quality. Statistical analysis of groups using the SPSS 15 program calculated the Pearson correlation meaning value p in parametric groups and was taken as p<0,05. Results: In the 3B tomosentez study, the positions of the RMLO, LMLO, right and left breast MedioLateralOblik Combo (respectively RMLOc and LMLOc), the positions of the group A, which make up the majority in the 2B mammography, RCC, LCC, RMLO, LMLO positions were evaluated separately and a meaningful correlation (p<0,05) between OGD-FOM and SNR-FOM was found in each drawing position. The result: According to the structure of the breast glands, a strong correlation between the dose and image quality indicates that the image quality obtained in optimum conditions is in accordance with the dose that the breast receives.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of The Relation Between Dose and Image Quality At Different Breast Densities In Digital Mammography
2019
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim of this study was to evaluate the relation between image quality and mean glandular dose (MGD) value in each application in Digital Mammography (DM) depending on the glandular structure of the breast. Material and Method: In this retrospective study, right and left breast CranioCaudal (RCC and LCC, respectively) and Medio Lateral Oblique (RMLO and LMLO, respectively) two-dimensional (2D) and three-dimensional (3D) tomosynthesis image data of the patients' were examined and the breast structure was classified as A, B, C and D according to Breast Imaging Reporting and Data System(BI-RADS) criteria. Firstly, the dose-related quality control evaluations of the DM tomosynthesis system were performed to confirm the dose values given by devices. Skin entrance dose (SED), mean glandular dose (MGD) and Signal Noise Ratio (SNR) values were determined and Figure of Merit (FOM) was calculated to quantitatively assess the relation between the dose given to the patient and image quality. Statistical analysis of the groups was performed by using SPSS 15 program and Pearson correlation significance value was calculated as p <0.05 for parametric groups. Results: In the 3D tomosynthesis examination, the RMLO, LMLO, right and left breast Medio Lateral Oblique Combo (RMLOc and LMLOc, respectively) positions of the B and C breasts, and the RCC, LCC, RMLO, LMLO positions of the group A type breast, which constituted the majority in 2D mammography were evaluated separately and a significant correlation (p <0.05) was found between MGD-FOM and SNR-FOM in each position. Conclusion: According to the breast glandular structure, a strong correlation between dose and image quality indicates that the image quality obtained under the given dose is in optimum conditions

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 529
Atıf : 1.382
2023 Impact/Etki : 0.024
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi