Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 45
 İndirme 9
Hadis Rivâyet Coğrafyası
2019
Dergi:  
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İslâmî ilimlerde tarih yazımına dair son yıllarda artan bir ilgi gözlenmektedir. Bunun bir sonucu olarak nispeten daha az çalışılan bölge ve asırlara yoğunlaşan etütler ön plana çıkarken, mevcut tarihî anlatıyı tahkim ve tashih sadedinde çalışmalar da yapılmaktadır. Bu noktada daha ziyade hicrî asırlar esas alınarak sürdürülen yerleşik hadis tarihi anlatılarının sonuçlarını test etme imkanı veren literatür, şahıs ve coğrafya merkezli çalışmalar artmaktadır. Özellikle erken dönem ilim merkezlerinin (emsâr) belli tarihî kayıtlarıyla incelendiği çalışmalar mezkûr hedefe ulaşmak açısından önem arz etmektedir. Nitekim bu çalışmaların bir örneği Hüseyin Akgün’ün tarihî olarak hicrî ilk 150 seneyle kayıtladığı Hadis Rivâyet Coğrafyası adlı eseridir. Üç bölümden oluşan kitabın girişinde çalışmanın konusu, amacı, önemi, kaynakları ve metodunu açıklayan yazar, Birinci Bölüm’de sahâbe ve tâbiûnun hadis kültürüne ve hadis rivayet coğrafyasının oluşumuna dair bilgiler verir. İkinci Bölüm Medine, Mekke, Kûfe, Basra, Şam, Mısır ve ilgili zaman diliminde ilmî olarak arka planda kalan bazı şehir ve bölgelerdeki hadis kültürünü, rivayetlerin bu şehir/bölgelere intikali ve diğer bölgelerle etkileşimi gibi sorular çerçevesinde inceler. Üçüncü Bölüm ise daha ziyade önceki bölümlerde yer yer temas edilen bölgesellik konusuna dairdir. Çalışma üç ek bölümüyle sonlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

by Hussein. Hadis Rivâyet Geography (Hicry’s First 150 Years). Istanbul: IFAV, 2019, 335 pages.
2019
Yazar:  
Özet:

Islamic sciences have seen an increased interest in history writing in recent years. As a result, studies focused on relatively less studied areas and centuries are in the forefront, while the current historical narrative is also conducted in the arbitration and tashih sadness. At this point, literature, person and geography-centered studies are increasing, allowing to test the results of the historical narratives of the settled hadith, which are based on the Hicrian centuries. In particular, the early-period science centers (expert) study with certain historical records is important in terms of achieving the objective. Indeed, an example of these studies is the work of Hadis Rivâyet Geography, which Hussein Akgün historically recorded in the first 150 years of Hicri. The author who explains the subject, purpose, importance, resources and methods of the work in the entrance of the book consisting of three sections, in the First Section gives information about the culture of the hadith and the formation of the hadith and the geography of the hadith. The Second Section examines the Hades culture in some cities and regions that are scientifically behind in Medina, Mekka, Koufa, Basra, Damascus, Egypt and the corresponding period in the framework of questions such as the invasion of the rivages to these cities/regions and the interaction with other regions. The third part is more about the area contacted in the previous sections. The work ends with three additional sections.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 875
Atıf : 2.613
Quarter
İlahiyat Temel Alanı
Q4
79/106

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi