Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE KORONAFOBİNİN İNCELENMESİ
2023
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç COVID-19 farklı yaş gruplarındaki tüm bireyleri fiziksel ve psikososyal olarak etkilemiştir. Bu bireyler arasında üniversite öğrencileri önemli bir yere sahiptir ve COVID-19’un koronafobi gibi psikososyal etkilerinin değerlendirilmesi önemlidir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinde koronafobiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem Bu çalışma kesitsel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Araştırmaya Kasım 2020 ile Mart 2021 tarihleri arasında üniversiteye devam eden öğrenciler dahil edilmiştir. Google Formlar kullanılarak bir form oluşturulmuş ve bu form ile katılımcıların yaş, cinsiyet, öğrenim gördükleri bölüm, yıl, katılımcıların COVID-19 geçirip geçirmediği, COVID-19 fobisi olup olmadığı gibi demografik ve tanımlayıcı özellikleri sorgulanmıştır. Koronavirüs-19 Fobisi Ölçeği (CP19-S) de Google Formlar kullanılarak katılımcılara gönderilmiştir. Bulgular Kadın öğrencilerin erkek öğrencilerden daha yüksek koronafobi puanlarına sahip olduğu görülmüştür (p = 0.012). Üniversitede öğrenim gördüğü yıla göre psikolojik alt boyutta istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0,004). COVID-19 için yüksek riskli bir grupla birlikte yaşayan öğrencilerin CP19-S toplam puanlarında (p=0,022) ve somatik (p=0,027) ve ekonomik (0,020) alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmiştir. Sonuç Bu çalışma ile üniversite öğrencilerinin farklı düzeylerde ve farklı nedenlerle koronafobi yaşadıkları belirlenmiştir. Kadın cinsiyet, yüksek risk grubundaki bireylerle birlikte yaşama ve daha yüksek bir sınıfta öğrenim görme koronafobiyi artıran faktörler olarak bulunmuştur. Gelecekteki çalışmalar pandeminin etkilerini değerlendirmelidir. Ayrıca üniversite öğrencilerine psikososyal destek sağlanmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Coronaphobia In University Students
2023
Yazar:  
Özet:

Objective The COVID-19 has affected all individuals in different age groups physically and psychosocially. University students have an important place among these individuals, and it is important to evaluate their psychosocial influences, such as coronaphobia. The aim of this study was to investigate coronaphobia in university students. Material and Method This study was designed as a cross-sectional study. Students attending university between November 2020 and March 2021 were included in the study. A form was created using Google Forms and then the demographic and descriptive characteristics of the participants, including age, gender, department of study, year, whether the participant has had COVID-19, and COVID-19 phobia, were obtained. The Coronavirus-19 Phobia Scale (CP19-S) was sent using Google Forms. Results Female students had higher points than males (p = 0.012). A statistically significant difference was determined in the psychological subdimension according to the year of study at the university (p = 0.004). A statistically significant difference was determined in the CP19-S total points (p = 0.022) and the somatic (p = 0.027) and economic (0.020) subdimensions for those students living together with a high-risk group for COVID-19. Conclusion In this study, it was determined that university students experienced coronaphobia at varying levels and for different reasons. Female gender, living together with individuals in a high-risk group, and studying at a higher year level were found to be factors that increase coronaphobia. Future studies should evaluate the effects of the pandemic. Moreover, university students should be provided with psychosocial support.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.215
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi