Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
2018 Yılında Tek Merkezde Primer Perkutan Koroner Girişim Yapılan Hastaların Klinik Özellikleri, Anjiyografi İşleminin ve Hastane İçi Klinik Sonuçların Analizi
2020
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Primer perkutan koroner girişim (pPKG), ST elevasyonlu miyokard infarktüsünde (STEMI) ölüm başta olmak üzere klinik sonuçları fibrinolitik tedaviye kıyasla daha iyi olması üzerine, önerilen ve gittikçe daha yaygın kullanılan tedavi yöntemidir. Amacımız hastanemizde bir yıl içinde yapmış olduğumuz pPKG işlemlerinin ve hastane içi klinik sonuçlarının istatistiksel analizini yapmaktır. Gereç ve yöntem: Ocak 2018 ile Aralık 2018 arasında pPKG ile tedavi edilmiş STEMI hastaları retrospektif olarak hastane kayıtlarından belirlendi, anjiyografi görüntüleri izlendi, hastane içi mortalite ve iskemik-kanama-prosedürel komplikasyon oranları analiz edildi. Bulgular: Acil pPKG tedavisi amacıyla kateter laboratuvarına alınmış olan 982 hasta belirlendi. İşlem başarısı oranı %96.9 idi. Ortalama (Ort.) yaş kadın hastalarda (69±11) erkeklere (59±12) göre daha fazlaydı. Ortalama kapı-balon zamanı (KBZ) 60.0±18 dk. olup, hastaların %94.5’inde <90dk. KBZ hedefine ulaşıldı. Ponksiyon yeri ile ilişkili komplikasyon oranına bakıldığında radyal ponksiyon femoral ponksiyona göre daha güvenli bulundu (%1.4 v.s. % 3.5, p=0.037). Kardiyojenik şokta olan hastaların mortalite oranı %76.0’dı. STEMI hastane içi mortalite oranı %8.6 saptandı. Mortal seyreden grupta yaş ort.’sı daha yüksekti (69±14 v.s. 60±12, p<0.001) ve kadın cinsiyette ölüm oranı (%15.0 v.s. % 6.8, p<0.001) erkeklerdeki ölüm oranına göre anlamlı olarak daha fazla saptandı. Sonuç: Verilerimiz neticesinde, STEMI hastalarında mortalite özellikle kardiyojenik şok tablosundaki hastalar ile, ileri yaş ve kadınlarda daha yüksek saptanmıştır. STEMI hastalarında pPKG kliniğimizde yüksek başarı oranı ile uygulanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Clinical characteristics of patients with primary percutaneous coronary initiative in a single center in 2018, analysis of the angiography process and clinical outcomes in the hospital
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: Primary percutaneous coronary initiative (pPKG) is the recommended and increasingly commonly used method of treatment, where the clinical outcomes, including ST elevation myocardial infarction (STEMI) death, are mostly better than fibrinolithic treatment. Our goal is to make a statistical analysis of the pPKG procedures we have done in our hospital within a year and the clinical outcomes in the hospital. Tools and methods: STEMI patients treated with pPKG between January 2018 and December 2018 were identified retrospectively from hospital records, angiographic images were monitored, hospital mortality and ischemic-blood-procedural complication rates were analyzed. The findings: 982 patients were identified who were taken to the catheter laboratory for the purposes of emergency pPKG treatment. The success rate was 96.9%. The average (Ort) The age was higher in female patients (69±11) than in men (59±12). The average door-ballon time (KBZ) is 60.0 ± 18 min. 94.5 per cent of patients are <90 min. The target was reached by KBS. In terms of the rate of complications associated with the position, the radial ponction was found safer than the femoral ponction (1.4 % v.s. % 3.5, p = 0.037 The mortality rate of patients with cardiovascular shock was 76,0%. The STEMI hospital mortality rate was 8.6%. The age of the mortal group.It was higher (69 ± 14 v.s. 60±12, p<0.001) and death rate in female sex (%15.0 v.s. 6.8 percent, p<0.001) was significantly higher than the death rate in men. The result: As a result of our data, the mortality in STEMI patients was found higher, especially in patients on the cardiogenic shock table, in older ages and women. STEMI patients are applied pPKG with a high success rate in our clinic.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.174
2023 Impact/Etki : 0.022
Sakarya Tıp Dergisi