Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 2
FAZLA KİLOLU VE ŞİŞMAN KADINLARDA BOY UZUNLUĞUNUN RİSK GÖSTERGELERİ İLE İLİŞKİSİ
2005
Dergi:  
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Kısa boy bazı kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişki göstermektedir. Bu çalışma fazla kilolu ve şişman kadınlarda boy uzunluğu ile çeşitli kardiyovasküler risk faktörleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve yöntem: Beden kitle indeksi 25-67 kg/m2 arasında değişen 3665 fazla kilolu ve şişman kadında boy ile serum glukoz, ürik asit, total ve HDL-kolesterol, trigliserit, insülin, HOMA (homeostasis model assessment), sistolik ve diyastolik damar basıncı arasındaki ilişki, korelasyon analizi ve boy uzunluğuna göre ayrılmış dört grupta ANOVA, eşlenmemiş seri t-testi ve ki-kare testi ile araştırıldı. Bulgular: Olgularda boy uzunluğu ile ağırlık ve HDL kolesterol arasında anlamlı pozitif, boy uzunluğu ile yaş, beden kitle indeksi, glukoz, kolesterol, trigliserit, maksimum ve minimum damar basıncı ve bel-kalça oranı arasında anlamlı negatif ilişkiler bulundu. Boy ile ürik asit, insülin ve HOMA arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Boy uzunluğuna göre dört gruba ayrılan olgularda ANOVA ile yaş, ağırlık, beden kitle indeksi, glukoz, maksimum ve minimum damar basıncı, kolesterol, trigliserit ve bel kalça oranı açısından gruplararası anlamlı farklar bulundu. Vakalarda çeyrek gruplar arasında diabetes mellitus, hipertansiyon, hiperkolesterolemi ve abdominal şişmanlık varlığı bakımından anlamlı farklılık bulundu. Aksine hipertrigliseridemi ve HDL-kolesterol düşüklüğü varlığı açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Bulgularımız, fazla kilolu ve şişman kadınlarda kısa boyun hiperglisemi, hipertansiyon ve hiperkolesterolemi gibi tablolar birlikte olabileceğini desteklemektedir. Bu nedenle kısa boylu ve fazla kilolu veya şişman olan kadınlar kardiyovasküler risk varlığı bakımından daha yakından izlenmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 708
Atıf : 901
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi