Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 3
HEMŞİRELİK ÖGRENCİLERİNİN YAŞLI AYRIMCILIGINA İLİŞKİN TUTUMLARININ İNCELENMESİ
2017
Dergi:  
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinin yaşlı ayrımcılığına ilişkin tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma, Ocak 2013 - Mayıs 2014 tarihleri arasında, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nde öğrenim gören, araştırmaya katılmayı kabul edilen 116 son sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak, "Birey Tanım Formu" ve "Yaşlı Ayrımcılığı Tutum Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzdelik dağılımlar ile, Student t testi, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin % 79.6'sının kız ve %54.3'ünün 22-24 yaş grubunda ve % 61.2'sininuzun süreli yaşadığı yerleşim yerinin il olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin %53.4' ünün yaşlı ile birlikte yaşama öyküsünün olduğu ve %55.2'sinin mezun olduktan sonra yaşlı bireyler ile çalışmak istemediği belirlenmiştir. Araştırmada, öğrencilerin Yaşlı Ayrımcılığı Tutum Ölçeği toplam puan ortalaması 85.75±10.35 olarak bulunmuştur. Ölçeğin alt boyut puan ortalamaları; "Yaşlının Yaşamını Sınırlama"sında 34.01 ±4.31, "Yaşlıya Yönelik Olumlu Ayrımcılık"ta 29.56±4.88, "Yaşlıya Yönelik Olumsuz Ayrımcılık"ta 22.18±3.49 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin yaş, cinsiyet, yaşlı bireyle yaşama ve mezun olduktan sonra yaşlı bireylerle çalışmayı isteme durumlarına göre elde edilen puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır p>0.05 . Sonuç: Bu çalışma sonucunda öğrencilerin yaşlı ayrımcılığı tutumlarının olumlu olduğu yönde belirlenmiştir. Çalışmanın farklı eğitim kurumlarında karşılaştırılmalı olarak yapılması, mevcut eğitim programlarında verilen yaşlılık ve hemşirelik bakımı konularının tutumlara etkisini belirlemede yararlı olacaktır. Ayrıca öğrencilerin mezuniyet sonrasındaki tutumlarının ve etkileyen etmenlerin incelenmesi, olumlu tutumların sürdürülebilirliği ve daha olumlu duruma getirilmesi bakımından önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.085
Atıf : 3.389
2023 Impact/Etki : 0.132
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi