Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 6
ULUSLARARASI HUKUK PERSPEKTİFİNDEN ULUSLARARASI ÖRGÜTLERİN TARİHSEL GELİŞİMİ VE HUKUKİ KİŞİLİK KAZANMALARI: PAB ÖRNEĞİ
2023
Dergi:  
Ombudsman Akademik
Yazar:  
Özet:

Uluslararası hukuk doktrininde, son dönem ile önceki dönemler uluslararası hukuku arasındaki en büyük farkın, şu anda uluslararası örgütlerin işgal ettiği önemli konum olduğu görüşü dile getirilmektedir. Söz konusu uluslararası örgütler, bölgesel veya küresel çapta olabilmektedirler. Uluslararası örgütlere üye devletlerce tanınan yetkiler ve yüklenen görevler de farklılıklar gösterebilmektedir. Bu noktada, bazı uluslararası örgütler, hukuki bakımdan uluslararası hukuk kişiliğine sahip birer örgüt olarak tanınır ve bu nedenle uluslararası yasal yükümlülüklerin ihlal edilmesinden sorumludurlar. Bu kapsamda çalışmamızda, Birleşmiş Milletler, İslâm İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Konseyi ve Parlamentolararası Birlik (PAB) gibi uluslararası örgütlere giden yolda, genel olarak uluslararası örgüt kavramı, tarihsel geçmişi, süreç içinde kat ettiği mesafe perspektifinden bütüncül bir bakış açısıyla ele alınarak incelenecektir. Keza, çalışma kapsamında, uluslararası hukuk bakımından hukuki kişiliğe sahip bir uluslararası örgüt olan Parlamentolararası Birlik (PAB), söz konusu perspektiften ve kuruluşu, gelişimi, ana organları ile işleyişlerine hâkim olan kurallar üzerinden ele alınarak tanıtılacaktır. Daha sonra ise PAB’ın uluslararası hukuk karşısındaki hukuki niteliğine ilişkin doktrin ve uygulamadaki yorum ve değerlendirmeler çerçevesinde, uluslararası hukuk kişiliğine sahip bir uluslararası örgüt nitelemesi yapılmasının temel parametreleri ele alınarak irdelenecektir. Burada son olarak, çalışmanın insan hakları hukuku perspektifinden hareketle, PAB bünyesinde yer alan ve Türkiye’den de başvuru kabul etmesi bağlamında önem taşıyan Parlamenterlerin İnsan Hakları Komitesi’nin yapısı ve işleyişine ilişkin özlü bilgilere yer verilecektir.

Anahtar Kelimeler:

The historical development of international law from the perspective of international law and the winnings of legal personality: PAB Example
2023
Yazar:  
Özet:

The doctrine of international law expresses the view that the greatest difference between the recent and previous periods of international law is the important position now occupied by international organizations. These international organizations may be regional or global. The powers and tasks recognized by the Member States to international organizations may also be different. At this point, some international organizations are legally recognized as an organization with an international legal personality and therefore are responsible for the violation of international legal obligations. In our work in this context, on the way to international organizations such as the United Nations, the Organization for Islamic Cooperation, the Council of Europe and the Interparliamentary Union (PAB), the concept of international organization in general, its historical history, and the distance that it takes into the process will be examined in a comprehensive perspective. In the framework of the study, the Interparliamentary Union (PAB), an international organization with a legal personality in terms of international law, will be introduced by addressing the relevant perspective and the rules that govern its organization, development, main bodies and operations. In the context of the doctrine and practice of the legal nature of the PAB against international law, the criteria for the qualification of an international organization with an international legal personality will be discussed. Finally, the study will be included in the basic information on the structure and functioning of the Human Rights Committee of Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliamentary Parliament.

Anahtar Kelimeler:

The Historical Development and Acquiring Legal Personality Of International Organizations From The Perspective Of International Law: The Case Of Ipu
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Ombudsman Akademik

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 211
Atıf : 596
2023 Impact/Etki : 0.265
Ombudsman Akademik