Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 17
 İndirme 2
Hemşirelerin Kadına Yönelik Şiddete İlişkin Tutumlarının Belirlenmesi
2021
Dergi:  
Sağlık Bilimlerinde Değer
Yazar:  
Özet:

Amaç: Hemşirelerin kadına yönelik şiddete ilişkin tutumları ve bu tutumlara etki eden faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntemler: Araştırma kesitsel-tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu bir üniversite hastanesinde çalışmakta olan 320 hemşire oluşturmuştur. Örneklem seçimine gidilmemiş, evrenin tamamına ulaşmak hedeflenmiş, 291 (%91,25) hemşireye ulaşılmıştır. Araştırma verileri kişisel bilgi formu ve İSKEBE kadına yönelik şiddete ilişkin tutum ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde, ortalama, standart sapma, sayı, yüzde Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Anlamlılık değeri p<0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin % 60,1’i kadın, %33,3’ü lise mezunu ve %62,5 evlidir. Katılımcıların %51,9’u yaşamının her hangi bir döneminde şiddete maruz kaldığını belirtmişlerdir. Katılımcıların %43,3’ü şiddet türlerinden herhangi birini aile içinde, babalarının uyguladığını belirtmişlerdir. Çalışmaya katılan hemşirelerin şiddete karşı negatif tutumlara sahip olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin İSKEBE tutum ölçeğinden aldıkları puan, 112,17±27,8 olarak belirlenmiştir. Kadınların erkeklere göre (p=0,05), bekâr olan hemşirelerin evli olanlara göre (p=0,0001), lise mezunu olanların ön lisans ve lisans mezunu olanlara göre (p=0,03), anlaşarak evlenen hemşirelerin görücü usulü evlenenlere göre (p=0,01) ölçek ve alt boyutlardan aldıkları puanlar anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Sonuç: Hemşirelerin yaşları, cinsiyetleri, mezuniyet durumları, çalışma yılları, medeni durumları, çalıştıkları kadroları, evlenme şekilleri, eşin mezuniyet durumları, ekonomik durumları, şiddeti deneyimleme durumları, anne eğitim durumları ve kendi çocuğuna şiddet uygulama durumlarının, şiddete ilişkin tutumları üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda yapılacak olan çalışmaların daha büyük örneklemlerde çalışılması ve risk gruplarına yönelik eğitim programlılarının uygulanması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Determining Attitudes Of Nurses Towards Violence Against Women
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: The aim of this study is to define the attitudes of the nurses towards the violence on women and the factors influencing these attitudes. Material and Methods: The research was planned as cross-sectional. The group of the study consisted of 320 nurses working in a university hospital. The sample was not selected, it was aimed to reach the entire universe, but 291 (91.25%) nurses could be reached. The research data were collected by using the personal information form and the İSKEBE attitude scale towards violence against women. Average, standard deviation, number, percent Kruskal-Wallis and Man-Whitney U tests were used. Significance value was determined as p<0.05. Results: 60.1% of the nurses participating in the study were women, 33.3% were high school graduates and 62.5% were married. 51.9% of the respondents stated that they were exposed to violence in any period of their life, and 43.3% of those who were exposed to domestic violence stated that they were exposed to any kind of violence from their fathers. It was determined that the nurses participating in the study have negative attitudes towards violence. The score that the nurses got from the İSKEBE attitude scale was 112.17 ± 27.8. Women compared to men (p=0.05), single nurses compared to married ones (p=0.00) high school graduates compared to those graduating from high school (p=0.03), nurses getting married by agreement compared to those who marry visually agreed to score higher on the scale and sub-dimensions (p=0.01). Conclusions: It is determined that the factors, like the age of the nurses, sexes, graduation status, years of working, marital status, the staff they work for, types of marriages, graduation status of the partner, economic conditions, experiencing the violence, education of their mothers and practicing the violence on their own children, have an influence on the attitudes of the nurses towards violence. In this context, it is recommended to apply the studies to be carried out in larger samples and to apply training programmers for risk groups.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Sağlık Bilimlerinde Değer

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 564
Atıf : 2.659
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q1
49/222

Sağlık Bilimlerinde Değer