Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 1
Yanığı Olan Adölesanlarda Benlik Saygısı ile Sosyal Anksiyete Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
2023
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Yanıklar, önemli morbidite ve psikolojik, duygusal ve fiziksel refahın bozulması dahil olmak üzere karmaşık, travmatik olaylardır. Bu çalışma, yanık olan adölesanlarda benlik saygısı ile sosyal anksiyete arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel, tanımlayıcı bir araştırma tasarımı kullanılmıştır. Araştırma, 86 adölesan ile 12 yataklı Pediatrik Yanık Merkezinde gerçekleştirildi. Veri toplama formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Çocuklar için Sosyal Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. İstatistiksel analizler için karşılaştırmalar p<05 anlamlılık düzeyinde yapılmıştır. Bulgular: Sıcak sıvı (%31.4), kimyasallar (%22.1), alevler (%17.4), elektrik (%16.3) ve sıcak cisimlerle temas (%12.8) yanık faktörleriydi. Katılımcıların %81.4’ünde skar/iz olduğu belirlenmiştir. Yanık toplam vücut yüzey alanı sırasıyla, %1-%10 (%61.6), %10-%25 (%32.6), ≥%50 (%3.5), ve %25-%50 (%2.3). Benlik saygısı puanlarının ve sosyo-demografik değişkenlerin çocukların sosyal kaygısı üzerindeki etkilerine göre oluşturulan çoklu doğrusal regresyon modeli istatistiksel olarak anlamlıydı (F(20.65)=2.384, p<.05). Çalışmada, çocuklar için sosyal anksiyete ölçeğindeki puanlardaki varyansın %42.6’sı benlik saygısı puanları ve sosyo-demografik değişkenler ile açıklanmıştır. Benlik saygısı puanları, çocukların sosyal kaygı puanlarını istatistiksel olarak olumlu ve anlamlı olarak öngörmüştür (B=4.413, t=4.139, p<.05). Sonuç: Çalışmamız, çalışma sorumuz doğrultusunda yanık olan adölesanlarda düşük benlik saygısı ile yüksek sosyal anksiyete arasında ilişki olduğunu, çocuklarda yanık öyküsü ile çocukların özellikleri arasında ilişki olmadığını ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of The Relationship Between Self-esteem and Social Anxiety In Adolescents With Burns
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: Burns are complex, traumatic incidents including significant morbidity and impairment of psychological, emotional, and physical well-being. This study aimed to determine the relationship between self-esteem and social anxiety in adolescents with burns. Material and Methods: A cross-sectional, descriptive research design was used. The research was carried out in the 12-bed Pediatric Burn Center with 86 adolescents. The data collection form, Rosenberg Self-Esteem Scale and the Social Anxiety Scale for Children was used. Comparisons were made at the p<.05 significance level for statistical analyses. Results: Hot liquid (31.4%), chemicals (22.1%), flames (17.4%), electricity (16.3%), and contact with hot objects (12.8%) were burn factors. It was determined that 81.4% of the participants had a scar/mark. The total body surface area of the burn was determined as 1%-10% (61.6%), 10%-25% (32.6%), ≥50% (3.5%), and 25%-50% (2.3%). The multiple linear regression model established according to the effects of self-esteem scores and socio-demographic variables on children’s social anxiety was statistically significant (F(20.65)=2.384, p<.05). In the study, 42.6% of the variance in the scores on the social anxiety scale for children was explained by self-esteem scores and socio-demographic variables. Self-esteem scores predicted children’s social anxiety scores statistically positively and significantly (B=4.413, t=4.139, p<.05). Conclusion: The study revealed that there was relation between low self-esteem and high social anxiety in adolescents with burns in line with our study question, while there is no relation between characteristics of children and burn history in children.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 891
2023 Impact/Etki : 0.012
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi