User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 13
نظرة جديدة في نقد الأدب العر بي
2021
Journal:  
Current Perspectives in Social Sciences
Author:  
Abstract:

Şiir ve nesir gibi edebi materyalin ve genel anlamıyla edebiyat tarihinin eleştirisi olmadan bahse konu edebiyatı daha iyi anlamanın ve onunla ilgili güncel bir değerlendirmenin olmayacağı açıktır. Bundan dolayı edebî tenkit, edebiyat çalışmaları içerisinde olmazsa olmazlar arasında yer alır. Zira edebî tenkit alanındaki bilgi, edebiyat alanında araştırma ve inceleme yapmak isteyenin ilmi yeteneğini geliştireceği gibi edebî zevkinin de gelişmesine katkıda bulunacak önemli bir disiplin haline gelmiştir. Aynı şekilde, özellikle döneminin edebî ürünlerini akıl süzgecinden geçiren bir “eleştirmen” (en-nâkıd) bulunmadığı sürece, ne şair ne de edip zamanının dili olamazlar. Dolayısıyla güçlü eleştirmenler, bulundukları dönemin edebiyatının kalkınmasını sağlayan etkin bir faktör olduğu gibi, aynı şekilde eleştirmenin bulunmaması da edebiyatın gerilemesine neden olan faktörler arasında sayılır. Arap Edebiyatında edebî eleştiri ilk dönemlerden itibaren yapılagelmiştir. Sosyal, siyasi ve ilmi gelişmelere paralel olarak edebî eleştiri de önemli bir gelişme seyri izlemiş ve bu alanla ilgili önemli eserler verilmiştir. Şekil, üslup, metot ve ıstılah (terim) olarak farklı merhalelerden geçen tenkit, bu alanla ilgi eserlerde farklı görüntüler vermektedir. Mesela, söz konusu eserlerde eleştiri metotları tamamen farklı olduğu gibi, eleştirmenlerin özellikleri, eleştiride izlenecek hususlar, konuyla ilgili eserlerin mukaddimelerinde, ya bir başlık açılmadan bahsedilmiş, ya da konular içerisinde dağınık bir şekilde dile getirilmiştir. Diğer taraftan özellikle Arap Edebiyatı alanında araştırma ve inceleme yapılırken bir eleştirmende bulunması gereken hususların, eleştirinin metodu ve eleştiride izlenecek yolun sağlıklı bir şekilde bilinmesi konu açısından oldukça önemlidir. İşte bu makalede bu konuları tek bir başlık altında toplamak ve madde madde ortaya koymaya çalıştık. Eleştirinin tanımını yaparak başladığımız makalede, “tenkid” kelimesinin ıstılahî anlamının daha iyi kavranabilmesi için sözlük anlamının ayrıntılı olarak verilmesinin faydalı olacağını düşündük. Böylece özellikle klasik dönem eleştirmenlerinin eleştiri konusuna yaklaşımlarındaki farkları okuyucuya sunmaya çalıştık. Bu arada özellikle eleştirmenlerin sahip olması gereken özellikleri üzerinde durduk. Bunun araştırmacılar için, edebî tenkit konusunda kısa fakat öz bir çerçeve plan oluşturacağını ve aynı şekilde maddeler halinde özet bir bilgi vereceğini umuyoruz.

Keywords:

Literature Criticism In Arabic Literature A New Approach
2021
Author:  
Abstract:

لا يمكن فقه الأدب وتاريخه من دون نقده وتحليله، لذا يعتبر النقد من مستلزمات الأدب، يصقل المواهب الانسانية ويدفع بها نحو التقدم ويَسْمو بالأدب، والنقد الأدبي العربي مثل بقية العلوم الأخرى خضع للتطور واختلفت حركة النقد لاختلاف مناهج النقاد العرب، والنقد كان مساو للأدب يلازمه منذ النشأة، والشاعر لا يكون لسان زمانه حتى يوجد معه الناقد الذي هو عقل زمانه، ووجود الناقد في عصر ما سبب ازدهار الأدب وفقدانه دليل انحطاط الأدب. صفات الناقد وما يجب عليه تحصيله كثيرة تكاد لا تنضبط، كل طائفة تنفرد بذكر ما يلائم نظرتها للنقد أو خطتها في التأليف، ولم تحظ صفات الناقد بفقرة مستقلة في أبحاث الأدباء، بل تحدثوا عنها في ثنايا كتبهم دون أن يخصوها بعنوان معين، ومعظم الباحثين عند الحديث عن الناقد خلطوا بين صفات الناقد وما يجب على الناقد تحصيله قبل ممارسة النقد، وقد أردت في هذه المقالة أن أوضح الفرق بين الأمرين، وأجعلها تحت عنوان واحد وفي فقرة مستقلة، وأصنفها تصنيفاً يسهل على المبتدئ والدراس الاستفادة منها، وقد أسهبت في تعريف النقد لأضع بين يدي القارئ النظرات المختلفة للنقد في نظر الأدباء. وقد لفت نظري أن الباحثين في الأدب العربي في تركيا يحجمون عن الدراسة في مجال النقد العربي ربما لصعوبته ويكتفون بتحليل آراء الأديب وأهم توجهاته، لهذا السبب أردت أن أكتب في النقد وخاصة صفات الناقد ليسهل على الباحث الخوض في هذا المجال، ولم أهمل التوصيات للمبتدئ في النقد، كما أنني أشرت إلى مصادر عديدة كي يسهل الرجوع إليها.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Current Perspectives in Social Sciences

Field :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 1.402
Cite : 9.048
2023 Impact : 0.228
Current Perspectives in Social Sciences