User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
  Citation Number 2
 Views 2
Orta Anadolu Köy Evlerinde Pencere ve Işık, Tongurlar Köyü, Yapısal Analizler
2019
Journal:  
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Author:  
Abstract:

Kültürel mirasımızda önemli bir yere sahip olan kırsal yerleşimlerde coğrafi konum, iklim, kültür öğeleri, üretim ve tüketim biçimleriyle şekillenen ve deneyimle inşa edilmiş geleneksel mimari yapılar bulunmaktadır. Geleneksel mimaride kullanılan yapı malzemesinin ve yapı tekniğinin bulunduğu coğrafyaya özgün olması gereklidir. Bu geleneksel mimari doku, malzemelerin doğru kullanıldığı ve sürdürülebilir tasarım değerleri taşıyan çözümler barındırmaktadır. Kırsal yerleşimlerde, geleneksel mimarinin sürdürülebilmesi için, içinde bulunduğu coğrafya ve bu toplumda yaşayanların tarihi ve kültürü ile birlikte korunması oldukça önemlidir. Kırsal yerleşimlerde, kırsal mimari tanımını oluşturan çevresel değerler ve gelenekler de yapının karakteristiğidir. Orta Anadolu evlerinin mekanların kimliğinin ögelerden biri de pencerelerdir. Bir yapının kuruluşunda kullanılan yapım teknikleri pencerelerin yapıımını etkileyen önemli bir faktördür. Kullanılan pencerelerin gelişimi, odaların iç ve dış ilişkileriyle alakalıdır. Pencereler, insanın yapı içerisindeki konforunu sağlayan, yapıya ışık, görüş ve hava sağlayan, yapının duvar boşluklarına bulunan iç mekanla dış mekan arasındaki ilişkiyi sağlayan yapı ögesidir. Geleneksel duvarda boşluk kavramı ile tanımlanan pencere, yapının cephesinde doluluk ve boşlukları oluşturan, iç-dış ilişkisini sağlayan bir elemandır. Bu çalışmada Orta Anadolu Köy Evlerinde kullanılan pencerelerin malzemeleri, boyutları, cephe oranları, pencere tipleri incelenmiştir. Çalışma alanı olarak Bilecik ili Gölpazarı ilçesine bağlı Tongurlar Köyü seçilmiştir. Tongurlar Köyünde bulunan yapıların cepheleri, pencereleri analiz edilmiştir. Bulunan pencerelerin karakteristik özellikleri tespit edilmiştir. Doğal aydınlatma ile mimari tasarımınönemli görsel konfor şartlarından olan aydınlık düzeyinin sağlanması istenmektedir. Mekanların işlevlerine uygun gerekli aydınlık düzeyini sağlayıp sağlayamadıkları incelenmiştir. Bu çalışmada kırsal alanda geleneksel yöntemlerle inşa edilmiş evlerde kullanılan pencereler incelenerek işlev değişikliği yapıldığında kullanılabilecek pencereler için çözüm önerisi getirilmiştir.  

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles








İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Journal Type :   other

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi