Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Çocukluk çağında çarpıntı yakınması ile başvuranlarda ritim holter monitorizasyon sonuçlarının değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmamızda çarpıntı yakınmasıyla başvuran çocuk hastalarda 24 saatlik ritim holter monitarizasyon (HM) endikasyonları gözden geçirilmiş, holterde görülen ritim bozukluklarının tür ve sıklığının saptanması, holterin tanı ve tedavideki yeri vurgulanmak istenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Ocak 2016-Ocak 2018 tarihleri arasında kliniğimize çarpıntı yakınması ile başvuran, 4-17 yaş arası (ortalama yaş 13.1 ± 3.4) 364 hastanın HM sonuçları geriye dönük değerlendirildi. Bulgular: Hastaların %11.5’inde (n=42) elektrokardiyografide (EKG), %33’ünde (n=120) holterde disritmi bulundu.  Holter endikasyonları içinde %88.5’ini EKG incelemesi normal olup nedeni belli olmayan çarpıntı ve/veya disritmik semptomları devam edenler hastalar oluşturmakta idi. Hastaların %56.9’unda (n=206) izole çarpıntı ve %43.4’ünde (n=158) çarpıntıya eşlik eden yakınmalar bunlar içinde de en sık göğüs ağrısı (%24.2) ve senkop  (%10.4)  kaydedildi. Hem EKG’de hem de HM’da aritmi olan hastalarda (%36.1), EKG’si normal olup HM’da aritmi olan hastalara (%15.5) göre ciddi disritmi saptanma oranı anlamlı yüksek saptandı (p=0.023). Holterde en sık saptanan disritmiler %10.1 (n=37) ile supraventriküler ekstrasistol (SVE) ve %9 (n=33) ile ventriküler ekstrasistol (VES) idi. Bu iki ritim bozukluğunun birlikte görülme oranı ise %2.4 (n=9) bulundu. Yaş gruplarına göre holterde  ≤10 yaş SVE sıklığı %3, VES sıklığı %1.4 iken, ≥11 yaş bu oranlar sırasıyla  %7.1 ve %7.7 idi. Yaş gruplarına göre HM’nda disritmi dağılımında istatiksel anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda hastaların yaklaşık üçte birinde disritmi saptanmış ve bunların da  %7.1’inde (n=26) ciddi disritmiler olduğu belirlenmiştir. Anormal EKG’nin holter kaydının tanıya katkısını arttırdığı saptanmıştır. Ayrıca EKG’si normal olan hastalarımızda da holterde disritmi kaydedilmesi ritim bozukluklarının saptanmasında EKG’nin yetersiz kalabildiğini ve HM’nun özellikle pediatrik yaş grubunda yararlı bir tanı aracı olabileceğini düşünmekteyiz. 

Anahtar Kelimeler:

Rhythm holter monitoring results in children's childhood with the approximation of the breakthrough
2020
Yazar:  
Özet:

Objective: In our study, children who apply for the approximation of collapse have reviewed the 24 hour rhythm holter monitoring (HM) indications, the type and frequency of rhythm disorders observed in the holter, the diagnosis and the place of holter in treatment are asked to be emphasized. Tools and Methods: 364 patients between the ages of 4-17 years (the average age of 13.1 ± 3.4) who apply to our clinic between January 2016-January 2018 with a stroke approximation have been recurrently assessed. Results: 11.5% of patients (n=42) were diagnosed with electrocardiography (ECG) and 33% (n=120) were diagnosed with cholesterol dysritm.  In the Holter indications; 88.5 percent of ECG examination was normal and the cause was unknown and/or disritmic symptoms continued in patients. 56 per cent of patients. In 9 (n=206) isolated fractures and in 43.4 (n=158) associated fractures were recorded; in these were chest pain (24.2) and syncope (10.4). In patients with both ECG and HM arithmia (36.1%), the ECG was normal and in patients with HM arithmia (15.5%), the rate of detection of severe dysritmia was significantly high (p=0.023). The disritms found in Holter were 10.1% (n=37) with supraventricular extrasistol (SVE) and 9% (n=33) with ventricular extrasistol (VES). The combined rate of these two rhythm disorders was 2.4 % (n=9). According to age groups, in holter ≤10 years of age the SVE rate was 3%, while the VES rate was 1.4%, and ≥11 years of age these rates were 7.1% and 7.7% respectively. According to age groups, there was no statistically significant difference in distribution of disritm in HM (p>0.05). Result: In our study, one-third of patients were diagnosed with disritm and 7.1 percent of them (n = 26) had severe disritm. An abnormal ECG has been found to increase the contribution of holter record to the diagnosis. In addition, in our patients with ECG normal, we also think that ECG may remain insufficient in the detection of rhythm disorders and that HM may be a useful diagnosis tool especially in the pediatric age group.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 897
2023 Impact/Etki : 0.012
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi