Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 2
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Tanılı Hastaların Fonksiyonel Durumları ile D Tipi kişilik ve Psikiyatrik Belirtileri Arasındaki İlişki
2022
Dergi:  
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar
Yazar:  
Özet:

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tanılı hastalar da sık görülen psikiyatrik bozukluklar arasında emosyonel zorlanmalar, uyum güçlükleri, kaygı bozukluğu, paranoid reaksiyonlar ve depresyon bulunmaktadır. D Tipi kişiliğe sahip olan kişilerde sosyal inhibisyon ve negatif affektivite görülür. D tipi kişiliğe sahip bireyler kronik hastalıklar ile başetmekte zorlanmaktadırlar. Çalışmamızda KOAH tanılı hastalarda D tipi kişilik ile psikiyatrik belirtilerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Göğüs Hastalıkları servisinde KOAH tanısı ile yatan 44 kişi ile hasta grubu, sağlıklı olan 44 kişi ile kontrol grubu oluşturulmuştur. Sosyodemografik veri formu, Beck Depresyon Ölçeği, Durumluk ve Sürekli kaygı envanteri, Bedensel duyumları abartma ölçeği, D Tipi kişilik Ölçeği, BODE (Body mass index, Obstruction, Dyspnea, Exercise capacity) indeksi kullanılmıştır. Çalışmamızın sonuçlarına göre, hasta grubunda kontrol grubuna göre durumluk ve sürekli anksiyete, depresyon ve D tipi kişilik, bedensel duyumları abartma ölçek puanları istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksektir. Ayrıca bedensel duyumları abartma ölçek puanının yüksekliği ve D tipi kişiliğe sahip olmanın BODE indeksi skoru ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar KOAH tanılı hastaların psikiyatrist tarafından da muayene edilmelerinin önemli olduğunu ortaya koymuştur. .

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Functional Status and Type D Personality and Psychiatric Symptoms Of Patients With Chronic Obstructive Pulmonary Disease (copd)
2022
Yazar:  
Özet:

Emotional difficulties, adjustment difficulties, anxiety disorder, paranoid reactions and depression are among the common psychiatric disorders in patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). Type D personality is characterized by social inhibition and negative affectivity. Individuals with Type D personality have difficulty in coping with chronic diseases. The aim of our study was to determine type D personality and psychiatric symptoms in patients with COPD. A patient group was formed with 44 people hospitalized with COPD in the Chest Diseases service and a control group was formed with 44 healthy people. A sociodemographic data form, the Beck Depression Inventory, State and Trait Anxiety Inventory, Somatosensory Amplification Scale, Type D Personality Scale, and BODE (Body mass index, Obstruction, Dyspnea, Exercise capacity) index, were used to. According to the results of our study, state and trait anxiety, depression and D-type personality, exaggeration of bodily sensations scale scores were statistically significantly higher in the patient group compared to the control group. Moreover, a high score on the somatosensory amplification scale and having a type D personality were correlated with the BODE index score. These results suggest that it is important for patients with COPD to be examined by a psychiatrist..

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 448
Atıf : 1.199
2023 Impact/Etki : 0.345
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar