Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 15
 Görüntüleme 7
8. Sınıf Öğrencilerinin Liselere Geçiş Sınavı (LGS)’na İlişkin Algılarının Metaforlar Aracılığıyla İncelenmesi
2020
Dergi:  
Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet Okulların nitelik bakımından farklılaşması, nitelikli olarak adlandırılan okullara öğrenci seçimine neden olmaktadır. Belirtilen okullara öğrenci seçimi ise merkezi sınavlarla yapılmaktadır. Ortaokul son sınıf kademesi olan 8.sınıf öğrencileri, bir üst eğitim basamağı olan liselerin nitelikli okullarına girebilmek için ‘LGS’ olarak kısaltılan liselere geçiş sınavına katılma zorunluluğu ile karşılaşmaktadır. 8. sınıf öğrencilerinin LGS’ye ilişkin algılarının belirlenmesinin eğitim sistemini olumlu etkilemesi beklenmektedir. Bu nedenle çalışma kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin LGS’ye ilişkin algıları incelenmiş, belirtilen algıların somut örneklerle açıklanabilmesi için metaforlardan yararlanılmıştır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup metaforlar aracılığıyla veriler toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi/ uygun örnekleme yöntemi ile belirlenen 175 8. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamındaki 175 öğrencinin 86’sı kadın, 89’u erkektir. Çalışma grubundan “LGS” kavramını tek bir metafor aracılığıyla ifade etmeleri ve kullandıkları metaforların gerekçesini belirtmeleri istenmiştir. Bu amaçla veriler ‘LGS…gibidir, çünkü…” ifadesinin yer aldığı etkinlik formu ile toplanmıştır. Veri toplama aracının çözümlenmesinde içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, çalışmaya katılan öğrencilerin 77 adet metafor ürettikleri görülmüştür. Üretilen bu metaforlar; ‘Rahatsızlık/ zorluk veren durum olarak LGS (% 38.96), mücadele/ çaba/ emek olarak LGS (% 23.38), başlangıç / önemli/ dönüm noktası olarak LGS (% 15.57), gelecek/ yol gösterici olarak LGS (% 14.29), başarısızlık olarak LGS (% 3.90) ve belirsizlik/ gereksizlik olarak LGS (% 3.90)’ olmak üzere toplam altı kavramsal kategori altında toplanmıştır. LGS’ye ilişkin metaforlarınçok ‘Rahatsızlık/ zorluk veren durum olarak LGS kategorisi altında toplandığı görülmektedir. Elde edilen bulgular LGS’nin öğrencilerin hayatındaki önemini ortaya koymakla birlikte LGS’ye ilişkin olumsuz algılarının daha fazla olduğunu göstermektedir. Genel olarak LGS, öğrencileri rahatsız etmekte ve zorluk veren bir durum olarak algılanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   other

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dergisi