Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 124
 İndirme 29
ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN MEKÂNSAL DÜŞÜNME BECERİLERİ
2020
Dergi:  
Milli Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

İlkokul ve ortaokulda, öğrencilere temel beceriler, değerler ve toplumsal aidiyet kazandırabilme konusunda sosyal bilgiler dersi ve sosyal bilgilerin alt disiplini olan coğrafya eğitimi önemli bir yer tutmaktadır. Coğrafya eğitiminin temelinde ise mekân ve mekânsal düşünme becerileri vardır. Bu araştırmada öncelikle bir Delfi çalışması aracılığı ile mekânsal düşünme becerileri ve bu becerilerin göstergeleri beşinci ve sekizinci sınıf düzeyleri için belirlenmiştir. Bu sayede ortaokula başlayan ve bitiren öğrencilerin sahip olması beklenen mekânsal düşünme becerileri ve göstergeleri tespit edilmiştir. Ardından belirlenen mekânsal düşünme becerileri ve göstergelerine göre Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı değerlendirilmiş ve mekânsal düşünme becerileri seviye belirleme testleri hazırlanarak uygulanmıştır. Alan uzmanı beş akademisyenin yer aldığı Delfi uygulaması sonrasında ortaokul düzeyinde geliştirilmesi gereken 11 alt beceri ve 5.sınıflar için 33, 8.sınıflar için 32 göstergeden oluşan mekânsal düşünme becerileri oluşturulmuştur. Bu becerilerden hareketle geliştirilen test Kayseri ilindeki bir ortaokulda öğrenimlerini sürdüren 5. ve 8. Sınıf düzeyindeki ikişer şubede toplam 80 öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı’nın 5. ve 8. sınıflarda öğrencilerin geliştirmesi beklenen mekânsal düşünme becerilerini tam olarak karşılamadığı, bu becerilerin kazanımlara sistematik ve öğrencilerin ilerlemesini sağlayacak bir anlayışla yansıtılmadığı belirlenmiştir. Araştırmaya katılan beşinci sınıf öğrencilerinin genel başarı ortalaması yüzde 37,26 iken, sekizinci sınıf öğrencilerinin genel başarı ortalaması yüzde 32,43’tür. Beşinci sınıf öğrencileri sadece hiyerarşi becerisinde yüzde 50 ve üzeri başarı ortalaması gösterirken, sekizinci sınıflarda yüzde 50 üzeri başarı gösterilen tek beceri karşılaştırmadır. Beşinci sınıftan sekizinci sınıfa gelindiğinde başta konum, koşullar, bağlantılar ve bölge olmak üzere birçok alt beceride bir gerilemenin olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar çalışmaya katılan öğrencilerin mekânsal düşünme becerilerinin yeteri düzeyde gelişmediğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Mechanical Thinking of High School Students
2020
Yazar:  
Özet:

In primary and secondary schools, geography education, which is the subdiscipline of social information and social information, takes an important place in providing students with basic skills, values and social affiliation. The basis of geography education is space and spatial thinking skills. In this study, first and foremost through a Delphi study, spatial thinking skills and indicators of these skills were determined for the fifth and eighth class levels. This has identified the spatial thinking skills and indicators that students starting and graduating from high school are expected to have. According to the specific spatial thinking skills and indicators, the Social Information Course Teaching Program has been evaluated and implemented by preparing spatial thinking skills level determination tests. The field expert has five academics involved after the Delfi application, the 11 sub-competences that must be developed at the high school level and the 33 and 32 indicators for the 5th grade, the 8th grade, the spatial thinking skills are created. The 5th and 8th centuries of the course of the course of the course of the course of the course of the course. There are 80 students in the classroom. According to the findings obtained, the 5th and 8th of the Social Information Teaching Programme. It has been determined that the students are unable to fully meet the spatial thinking skills expected to be developed in the classes, that these skills are not reflected in the achievements systematically and with a understanding that will allow students to progress. The average overall achievement rate for the fifth class students who participated in the study was 37.26 percent, while the average overall achievement rate for the eighth class students was 32.43 percent. Fifth-class students only show 50 percent and above success average in their hierarchy skills, while eighth-class students are the only skill comparison that showed more than 50 percent success. When it comes from the fifth to the eighth class, it was found that there was a decline in many subcompetences, including location, conditions, connections and area. These findings show that students who participate in the study do not develop their spatial thinking skills at a sufficient level.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Milli Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.399
Atıf : 10.658
2023 Impact/Etki : 0.599
Milli Eğitim Dergisi