Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 7
Bir Kadın Hakkı İhlali: Obstetrik Şiddet
2020
Dergi:  
Arşiv Kaynak Tarama Dergisi
Yazar:  
Özet:

Obstetrik şiddet, kadına karşı insan haklarını ihlal eden özel bir şiddet biçimidir. Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde görülebilen hem anne hem de bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyen önemli bir sorundur. Obstetrik şiddet, sağlık hizmetlerinde bakım sırasında gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde kadına fiziksel ve/veya psikolojik zarar veren eylem, ihmal ve saygısız muamelelerden oluşmaktadır. Dünyadaki birçok ülkeyi etkileyen obstetrik şiddet, kadınları kaliteli bakımdan uzaklaştırmakta, fiziksel ve zihinsel sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Hizmet sunumunda karşılaşılan obstetrik şiddet unsurları üreme haklarının ihlali, azarlama, alay, ironi, hakaret, tehdit, aşağılama, bilginin manipülasyonu, zamanında etkili ve acil tıbbi bakımın verilmemesi/geciktirilmesi, isteklere kayıtsızlık veya şikâyetler, doğum eyleminin aşamalarında verilen kararlarda kadının bilgilendirilmemesi, kadınların onurlarına saygı gösterilmemesi, kadınların rızasını almadan uygulanan ağrı yönetimi, anne-bebek temasını geciktirmek, emzirmenin engellenmesi gibi kasıtlı olarak zarar veren eylemlerdir. Obstetrik şiddetin olmaması/azaltılması için sağlık profesyonellerinin kaliteli ve saygılı bir şekilde hizmet sağlamaları gerekmektedir. Annelik bakım kültürünü değiştirmek için umut verici yaklaşımlar sunan ve doğum sırasında kötü muameleden zarar gören kadınlar için sağlık bakım sistemlerinde yasal değişiklikler yapılması gerekmektedir. Bu derlemede, literatür doğrultusunda ülkemiz yasalarında henüz yer almayan “obstetrik şiddet” kavramına dikkat çekmek ve sağlık çalışanlarının kadınların yaşadığı obstetrik şiddete yönelik farkındalığının arttırılması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Violation of a Women’s Rights: Obstetric Violence
2020
Yazar:  
Özet:

Obstetric violence is a particular form of violence against women that violates human rights. Pregnancy is an important problem that can be seen in the postpartum and postpartum period and negatively affects both mother and baby’s health. Obstetric violence consists of acts, negligence and unrespectful treatment that physical and/or psychological harm to the woman during pregnancy, birth and postpartum during care in healthcare. Obstetric violence, which affects many countries around the world, removes women from quality care and affects their physical and mental health in a negative way. Obstetric violence elements encountered in the service offer; violation of reproductive rights, disturbance, joke, irony, insult, threat, humiliation, manipulation of information, the lack of effective and urgent medical care in time, negligence to requests or complaints, the lack of information of the woman in the decisions made in the stages of the birth act, the lack of respect for the honour of women, the pain management applied without the consent of women, the delay of the mother-baby contact, the prevention of breastfeeding. Health professionals need to provide quality and respectful services in order to avoid / reduce obstetric violence. For women who offer hopeful approaches to change the maternity care culture and who suffer from misbehavior during childbirth, legal changes in health care systems need to be made. The aim of this collection is to draw attention to the concept of "obstetric violence" which, according to literature, is not yet included in our country's laws and to raise the awareness of health workers about the obstetric violence that women experience.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Arşiv Kaynak Tarama Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 549
Atıf : 2.849
2023 Impact/Etki : 0.048
Arşiv Kaynak Tarama Dergisi