Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 6
Erken Evre Glottik Larinks Kanserinde Farklı Radyoterapi Tekniklerinin Dozimetrik Karşılaştırılması
2020
Dergi:  
Journal of Academic Research in Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Erken evre larinks karsinomu tedavi edilebilir kabul edildiğinden, uzun dönem hayat kalitesi sağlamak ve ikincil malignitelerin gelişimini azami önleyebilmek için kullanılan ileri teknoloji katkılı tedaviler arasında fark olup olmadığını inceledik. Erken evre glottik yerleşimli larinks kanserinde bilgisayar ortamında Eclipse planlama sistemi yardımıyla 3 boyutlu radyoterapi (3BKRT), yoğunluk ayarlı (IMRT) ve volümetrik ark (VMAT) radyoterapi tekniklerine uygun yapılacak olan fizik planlar ile risk altındaki organ dozları, konformite indeksleri (Kİ) ve hastanın toplam aldığı monitör ünitelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntemler: Erken evre (T1N0M0) glottik larinks kanseri tanılı olup tedavisinde sadece radyoterapi uygulanmış olan hastaların, sistemde kayıtlı olan radyoterapi planlama tomografi kesitleri kullanıldı. Bu kesitler kullanılarak hedef volüm ve kritik organ tanımlamaları yapıldı. Bu işlemlerin ardından her hastaya 3BKRT, VMAT, IMRT 5 ve 7 alan tekniklerine uygun planlar yapılıp, bu planlar karşılaştırıldı. Hastalara elektif nodal ışınlama yapılmadı. Hastaların tamamı için PTV’ye 28 fraksiyonda toplam 63 Gy doz tanımlandı. Bulgular: PTV ortalama doz için VMAT ve IMRT (5 ve 7 alan) teknikleri arasında fark bulunmamıştır. Heterojenlik indeksi ve Kİ açısından VMAT, karotid arterlerin ortalama doz ve V35 değerleri için ise IMRT 7 alan teknikleriyle en iyi sonuçlar elde edildi. 3BKRT’de, medulla spinalis için çok düşük dozlar saptanmasına rağmen diğer üç plandan elde edilen doz miktarları da kabul edilebilir seviyededir. Sonuç: Erken evre glottik larinks kanserinin RT ile tedavisinde 3BKRT yerine yüksek konformalite ve kritik organları daha iyi koruma nedeniyle VMAT veya IMRT ile tedavi uygun bulunmuştur. IMRT tekniği olarak 7 alan seçilmesi, özellikle karotid arterler açısından olumlu olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Dozimetric Comparison of Different Radiotherapy Techniques in Early Stage Glottic Laryngeal Cancer
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: Since early stages of larynx cancer are considered to be treated, we have studied whether there is a difference between advanced technology-contributed treatments used to ensure a long-term quality of life and to prevent the development of secondary malignities to the maximum. Early stages of glottic localized larynx cancer with the help of the Eclipse planning system in the computer environment are aimed at comparing the physical plans that will be made in accordance with the 3D radiotherapy (3BKRT), intensity adjusted (IMRT) and volumetric arc (VMAT) radiotherapy techniques with the risk-based organs doses, conformity indices (KI) and the monitor units the patient receives in total. Methods: Early stage (T1N0M0) of glottic larynx cancer was diagnosed and in the treatment only radiotherapy was administered in patients, radiotherapy planning tomography cuts were registered in the system. These cuts were used to identify the target volume and critical organs. After these procedures, each patient was made plans according to the 3BKRT, VMAT, IMRT 5 and 7 field techniques, and these plans were compared. Patients have no electrified nodal radiation. A total of 63 Gy doses were prescribed to PTV in 28 fractions for all patients. Results: There is no difference between VMAT and IMRT (5 and 7 fields) techniques for the average dose of PTV. In terms of the heterogenity index and AI, the best results were obtained with the IMRT 7 field techniques for the average dose of carothyde arteries and V35 values. In 3BKRT, although very low doses for medulla spinalis were detected, the dosage amounts obtained from the other three plans are also acceptable. In early stages of treatment of glottic larynx cancer with RT, treatment with VMAT or IMRT was found suitable due to higher conformity and better protection of critical organs instead of 3BKRT. The selection of 7 fields as the IMRT technique will be positive, especially in terms of carotid arteries.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal of Academic Research in Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 465
Atıf : 231
Journal of Academic Research in Medicine