Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Hastanede Yatan Akut Gastroenteritli Çocuklarda Enteropatojenlerin Karşılaştırması
2021
Dergi:  
Journal of Academic Research in Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma, Ruuska-Vesikari klinik skorlama sistemi ile akut gastroenteritli (AGE) çocuklarda enteropatojenleri karşılaştırmayı ve rotavirüs (RV) aşılamasını, hastanede kalış süresini ve klinik şiddetini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntemler: 2014-2018 yılları arasında üçüncü basamak bir hastanenin pediatri bölümüne başvuran, 1 ay ile 18 yaş arasında servis yatışı olan 642 çocuğu kapsayan retrospektif veri tabanlı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Hiçbir hastada RV aşısı yapılmadığı raporlanmıştır. Altıyüz kırk iki hastadan 179’u RV enteriti (%27,9), 22’si adenovirüs enteriti (%3,4), 14’ü Entamoeba histolytica enteriti (%2,2), 11’i Giardia enteriti (%1,7) ve 413’ü tanımlanamayan AGE patojeni (%64,3) nedeniyle hastaneye yatırılmıştır. Ruuska-Vesikari skoru hastanede kalış süresiyle ilişkili saptanmamıştır (p=0,31; r=0,04). Kış mevsiminde (%26,8) ve Nisan ayında (%16,8) diğer zamanlara göre RV enteriti daha yüksek görülmüştür. RV olgularının çoğu (%36,9) 12 ile 24 aylık yaş aralığında anlamlı derecede sık raporlanmıştır. AGE’li çocukların klinik şiddeti hafif, orta ve ağır klinik olarak sınıflandırılmıştır (sırasıyla %14,5, %35,5 ve %50). Tüm RV olgularının %73,2’sinde ağır hastalık kliniği (Ruuska-Vesikari skoru, ≥11) olup diğer patojenlere göre daha yüksek Ruuska-Vesikari skoru görülmüştür (p<0,001). Sonuç: Bu çalışmada RV aşısı olmayan çocuklarda hastane yatışında en çok tanımlanan AGE patojeni RV olmuştur. Gelecek çalışmalarda RV aşısı olan ve olmayan AGE olgularını karşılaştıran çalışmalar sağlık politikaları geliştirilmesine yardımcı olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Compare Enteropathogens in Children with Acute Gastroenteritis in Hospital
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aimed at comparing enteropathogens in children with acute gastroenteritis (AGE) with the Ruuska-Vesikari clinical score system and assessing rotavirus (RV) vaccination, the duration of stay in the hospital and the clinical severity. Methods: A retrospective data-based study, which included 642 children, who were hospitalized between 1 month and 18 years of age, applying to the pediatric department of a third stage hospital between 2014 and 2018, was carried out. Results: No patient has been to have been vaccinated with RV. Of six hundred and forty two patients, 179 were hospitalized due to RV enteritis (27.9%), 22 due to adenovirus enteritis (3.4%), 14 due to Entamoeba histolytica enteritis (2.2%), 11 due to Giardia enteritis (1.7%), and 413 due to unidentified AGE pathogens (64.3%). The Ruuska-Vesikari score was not identified related to the duration of stay at the hospital (p=0.31; r=0.04). In the winter season (26.8%) and in April (16.8%) RV enteritis was higher than in other times. Most RV cases (36.9%) are significantly frequently in the age range of 12 to 24 months. Clinical severity of children with AGE is classified as light, medium and severe clinical severity (14.5%, 35.5% and 50% respectively). In 73.2 percent of all RV cases, a clinic of severe disease (Ruuska-Vesikari score, ≥11) and a higher Ruuska-Vesikari score compared to other pathogens (p<0,001). Result: In this study, the most commonly identified AGE pathogen was RV in children without the RV vaccine. In future studies, studies that compare the facts of the RV vaccine and non-AGE will help develop health policies.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal of Academic Research in Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 465
Atıf : 231
Journal of Academic Research in Medicine