Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 6
Ana Arı ve İşçi Arıların Haploid Yumurtalarından Üretilen Erkek Arılar İle Çiftleşen Bombus terrestris Ana Arılarının Koloni Gelişim Özellikleri
2019
Dergi:  
Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bal arılarının aksine Bombus terrestris kolonilerinde yaşam döngüsünün sonlarına doğru ana arı ile birlikte işçi arılar da yumurtlamakta ve hem kurucu ana arı hem de işçi arılar tarafından yumurtlanan bu haploid yumurtalardan erkek arılar üretilmektedir. Kolonilerde ana arı ve işçi arı yumurtalarından gelişen erkek arıların morfolojik olarak ayrılabilmesi söz konusu olmayıp, kitlesel yetiştiricilikte kolonilerde üretilen tüm erkek arılar çiftleştirme amacıyla kullanılmaktadır. Bu çalışma B. terrestris arısında hem ana arı hem de işçi arılar tarafından yumurtlanan haploid yumurtalardan üretilen erkek arılar ile çiftleşen ana arıların oluşturduğu kolonilerin gelişim özelliklerini karşılaştırmak amacı ile yürütülmüştür. Araştırmada yaşlı işçi arı grupları ve çiftleşmemiş ana arı grupları oluşturularak her iki grup için erkek arılar üretilmiş ve bu erkek arılar standart kolonilerde üretilen genç B. terrestris ana arıları ile çiftleştirilmiştir. Diyapoz dönemi sonunda bu ana arıların oluşturduğu kolonilerde bazı koloni gelişim özellikleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçları ana arı ve işçi arılar tarafından yumurtlanan haploid yumurtalardan üretilen erkek arılar ile çiftleşen ana arıların koloni oluşturma performansları ve oluşturdukları koloniler arasında belirleyici gelişim özellikleri bakımından önemli bir farklılık olmadığını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Colonial Development Features of the Bombus terrestris Main Bees Coupled with Men's Bees Produced from the Haploid Eggs of Main Bees and Working Bees
2019
Yazar:  
Özet:

Unlike honey bees, in the Bombus terrestris colonies, the main bees, along with the ends of their life cycle, are also produced by the working bees, and the male bees are produced from these haploid eggs that are eaten by both the founding main bees and the working bees. In the colonies, the male bees that develop from the main and working bees egg cannot be morphologically separated, and all male bees produced in the colonies in mass cultivation are used for the purpose of coupling. This study was conducted with the aim of comparing the development characteristics of the colonies in which the main bees are associated with male bees produced from haploid eggs that are eaten by both the main bees and the working bees in B. terrestris. In the study, male bees were produced for both groups by forming older working bees groups and unparalleled main bees groups, and these male bees were combined with young B. terrestris main bees produced in standard colonies. At the end of the Diapose period, some characteristics of colonial development were determined in the colonies that these main bees formed. The research results showed that male bees produced from the haploid eggs produced by the main bees and the working bees, and the main bees associated with them, have no significant difference in terms of their colonial creation performance and their determining development characteristics between the colonies they form.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 5.684
Atıf : 23.720
Ziraat Fakültesi Dergisi