Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
GÖZETİM TOPLUMU SONRASI MAHREMİYETİN İZDÜŞÜMÜ
2023
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada gözetim olgusunun tarihsel seyri üzerinde durularak mahremiyet ile olan ilişkisi incelenmektedir. Gözetim mekanizmalarının toplumu disiplin altına almak ve toplumsal denetimi sağlamak gibi işlevleri bulunmaktadır. Gözetim iktidar için önemli bir tahakküm aracıdır. Bu durum bireyler üzerinde hegemonya kurulmasını beraberinde getirir. Bu anlamda kendi dinamiği içerisinde inşa edilen pratiklerin anlaşılmasında, gelişim seyrini ortaya koymak ve farklı teorisyenlerin kuramları üzerinde durmak önemlidir. Post-Panoptikon çağında gözetim araçlarının zaman içerisinde bireyin mahremiyet alanlarını ihlal etmesi temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması noktasında önemlidir. Mahremiyetin görece sınırlanması ve günümüzdeki dönüşümü, özel alan kavramı ve kamusal alanı kavramlarının gündeme getirir. Mahremiyet algısının değiştiğinin altı çizilirken aynı zaman da gözetim pratiklerine bireyin kendi rızasıyla sınırlarını bulanıklaştırarak katkı sağlaması da söz konusudur. Özel alanın kamusal alan içerisinde gün geçtikçe ortadan kalkması bu çalışmanın temel belirleyeni olmuştur. Bu anlamda çalışmada gözetim toplumunu ele alırken aynı zamanda mahremiyetin dönüşümünü de tarihsel ve sosyolojik perspektiften incelenmesi amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Projecti̇on Of Pri̇vacy After The Survei̇llance Soci̇ety
2023
Yazar:  
Özet:

This article focuses on the historical course of surveillance and examines its relationship with privacy.Surveillance mechanisms have functions such as disciplining the society and providing social control. Surveillance is an important tool of domination for power. This situation brings about the establishment of hegemony over individuals. In this sense, it is important to focus on the theories of different theorists in order to reveal the course of development and to understand the practices built within their own dynamics. In the post-Panopticon era, the fact that surveillance tools violate the privacy areas of the individual over time is important in limiting fundamental rights and freedoms. The relative limitation of privacy and its current transformation brings up the concepts of private sphere and public sphere. While underlining that the perception of privacy has changed, it is also possible to voluntarily contribute to surveillance practices by blurring the boundaries of the individual. The disappearance of the private sphere in the public sphere day by day has been the main determinant of this study. In this sense, it is aimed to examine the transformation of privacy from a historical and sociological perspective while considering the surveillance society in this study.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.928
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q4
492/520

Hukuk Temel Alanı
Q4
55/58

Spor Bilimleri Temel Alanı
Q4
35/40

İlahiyat Temel Alanı
Q4
99/106

Güzel Sanatlar Temel Alanı
Q4
84/89

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q4
216/239

Filoloji Temel Alanı
Q4
80/84

Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi