Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 205
 İndirme 33
 Sesli Dinleme 1
ARŞİV BELGELERİ IŞIĞINDA SADRAZAM RÜSTEM PAŞA’NIN BÜYÜKKARIŞTIRAN’DAKİ MİMARİ ESERLERİ
2020
Dergi:  
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde, Kırklareli ilinin Lüleburgaz ilçesine bağlı bir yerleşim yeri olan Büyükkarıştıran, İstanbul’dan Belgrad’a uzanan tarihi yol üzerindeki durak noktalarından biri olması açısından önem taşımaktadır. Bölgenin 1360 civarında Türkler tarafından fethedilmesinin ardından Roma dönemindeki yerleşimin (Drusipara) terk edilerek 5 km batısına, Karışdırân Süleyman Bey’in adı ile anılacak yeni bir yerleşim yeri kurulduğu anlaşılmaktadır. Osmanlı dönemi boyunca köy statüsündeki Büyükkarıştıran, XVI. yüzyılda Sadrazam Rüstem Paşa tarafından yaptırılan: cami, mektep, han, hamam, iki çeşme, altı dükkân, suyolu ve kaldırımlar ile mamur hale gelmiş ve yol üzerindeki önemli menzil noktalarından biri olmuştur. Ne yazık ki bu eserler arasından, sonradan temel duvarları üzerine yeniden inşa edilen cami ile suyoluna ait üç adet terazi kalıntısı günümüze ulaşabilmiştir. Bu yapıların dışında beldede, Koca Köprü veya Büyükkarıştıran Köprüsü adıyla bilinen, Osmanlı dönemine ait bir köprü de yer almaktadır. Şimdiye kadar inşa tarihi veya banisi hakkında herhangi bir bilgi bulunmayan bu köprünün, -tespit edilen 19. yüzyıla ait bir arşiv kaydına göre- Rüstem Paşa’nın vakfına bağlı olduğu anlaşılmıştır. Köprü ve söz konusu diğer eserlerin, -Osmanlı dönemine ait arşiv belgelerinden hareketle- tarihi süreç içerisindeki seyri ve tespit edilebilen mimari özelliklerinin tanıtılması, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The archive documentation works in the architectural works of Sadrazam RÜSTEM PAŞA'S BIGKARIŞTIRAN
2020
Yazar:  
Özet:

In the Trakya section of the Marmara Region, it is important to be one of the stop points on the historic road from Istanbul to Belgrade, which is a settlement linked to the Lüleburgaz district of the Kırklareli province. After the conquest of the region by the Turks around 1360, it is clear that a new settlement was established to be named by the name of Mr. Suleiman, 5 km west of the settlement of the Roman era (Drusipara) was abandoned. During the Ottoman Period, the Grand Controversy in the Village Status, XVI. In the century Sadrazam was built by Rüstem Pasha: mosque, mektep, han, hamam, two fountains, six stores, waterways and lifts, and has become one of the important marginal points on the road. Unfortunately, among these works, the remains of three terraces of the mosque, which was later rebuilt on its basic walls and the waterfall, have reached our day. In addition to these structures, there is also a bridge of the Ottoman era, known as the Great Bridge or the Great Mixed Bridge. It is clear that this bridge, which has not yet been known about the construction date or its landscape, - according to an archive record of the 19th century - is connected to the foundation of Rüstem Pasha. The bridge and the presentation of the historical process and the architectural characteristics that can be identified, by means of the archive documents of the Ottoman era, are the objective of this work.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 348
Atıf : 564
2023 Impact/Etki : 0.097
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi