Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 39
 İndirme 4
TÜRKİYE’DE 1923-1945 DÖNEMİNDE UYGULANAN ORMAN POLİTİKALARI
2021
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mustafa Kemal Atatürk, Millî Mücadele yıllarından itibaren Türkiye’nin her alanda ilerlemesi için etkin bir faaliyet içerisinde bulundu. Bu kapsamda, yer üstü servetleri olarak nitelediği ormanlara ayrı bir önem verdi. Ülkede ormana dair bir bilincin ve kültürün oluşturulması için bizzat gayret sarf etti. Hükümete verdiği talimatlar neticesinde henüz Millî Mücadele devam ederken 1920-1921 sürecinde çeşitli orman yasaları yayımlandı. 1923-1937 dönemindeki çalışmalar ile yabancı uzmanların kontrolünde bir orman planlaması ve teşkilatlanması gerçekleştirildi. Yasa tasarıları ve raporlar hazırlandı. Mevcut ormanların korunması ve yeni ormanlık alanların oluşturulması için bilimsel çalışmalar yapıldı. Teknik elaman ve personelin yetiştirilmesi amacıyla okullar açıldı. Türkiye’de ormancılık üzerine özellikle 1937’den itibaren kapsamlı çalışmalar gerçekleştirildi. Şehirlerde, Orman Müdürlükleri ve ormanlık alanlarda Orman Bölge Şeflikleri kuruldu. Orman işleri ve işletmeleri, Orman Genel Müdürlüğü’nün kontrolünde faaliyetlerini sürdürmeye başladı. Devlete ait olmayan ormanlar, Orman İdaresi’nin kontrolüne alındı. Ağaçlandırma faaliyetleri kapsamında fidanlıklar kuruldu. 1939’da Orman İşletme Yönetmeliği yayımlandı. Böylece, Devlet Orman İşletmelerinin kurulmasının önü açıldı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında (1939-1945) orman ürünlerine olan iç talebin armasına bağlı olarak, orman işletmeciliğinin geliştirilmesi sağlandı. Birçok yerde orman revirleri açıldı. Orman varlığının arttırılması, geliştirilmesi ve korunması amacıyla 1945’te bazı istisnalar dışında tüm ormanlar devletleştirildi. Bu çalışma ile Cumhuriyet Dönemi’nde ormancılık üzerine gerçekleştirilen faaliyetler, bilimsel yöntem ve veriler ışığında ele alınarak değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Forests in Turkey in the period 1923-1945
2021
Yazar:  
Özet:

Mustafa Kemal Atatürk, from the years of the National Struggle, has been in an effective activity for the progress of Turkey in all areas. In this scope, he gave a separate importance to the forests he described as the superficial wealth. In the country, he made his own efforts to create a consciousness and culture of the forest. As a result of the instructions given to the government, the national struggle continued, and various forest laws were published in the 1920-1921 process. During the period of 1923-1937, a forest planning and organization was carried out under the control of foreign experts. The draft laws and reports have been prepared. Scientific studies have been conducted for the preservation of existing forests and the creation of new forest areas. Schools were opened for technical training and staff training. In Turkey, large-scale work on forestry has been carried out, especially since 1937. In the cities, forest directions and forest areas, forest area headquarters were established. The forest business and business began to continue their activities under the control of the General Forest Directorate. Forests that do not belong to the state are under the control of the Forest Administration. Trees were built in the field of trees. In 1939 the Forest Management Regulation was published. So, the state forest business establishment was opened. During the years of World War II (1939-1945) due to the demand for domestic forest products, the development of forest management was provided. In many places the forest has been opened. In 1945, for the purpose of increasing, developing and preserving the forest existence, all forests were stateised, except for some exceptions. This study has been evaluated by addressing the activities on forestry during the Republic Period, in light of scientific methods and data.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 646
Atıf : 2.378
2023 Impact/Etki : 0.24
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi