Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 2
Gözlük Kullanan ve Kullanmayan Adolesanların Benlik Saygısı ve Sosyal Kaygı Düzeylerinin Karşılaştırılması
2021
Dergi:  
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care
Yazar:  
Özet:

Giriş: Gözlük kullanımının benlik saygısını etkileyip etkilemediğini değerlendirmek ve gözlük takan ve takmayan çocuk ve ergenlerin sosyal kaygı düzeylerini karşılaştırmak. Yöntem: Bu kesitsel çalışma, en az bir yıldır gözlük takan 108 çocuk ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 150 sağlıklı çocuktan oluşuyordu. Benlik saygısı Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ile ölçüldü ve sosyal kaygı, Çocuklar İçin Sosyal Kaygı Ölçeği- Yenilenmiş Biçim ile ölçüldü. Katılımcıların sosyo-demografik özellikleri ve gözlükle ilgili klinik verileri, sosyodemografik veri formu aracılığıyla dGiriş: Benlik saygısı ve sosyal kaygı, adolesanların hem sosyal yaşamını hem de okul başarısını etkileyebilir. Adolesan döneminde gözlük takmak benlik saygısı ve sosyal kaygı ile ilişkili olabilir. Bu nedenle bu çalışmada gözlük kullanan ve kullanmayan adolesanların benlik saygısı ve sosyal kaygı düzeylerini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Mart-Temmuz 2021 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Göz Hastalıkları polikliniğinde yürütülen bu karşılaştırmalı tanımlayıcı çalışmanın örneklemini, en az bir yıldır gözlük takan 108 adolesan ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 150 sağlıklı adolesan oluşturdu. Benlik saygısı Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ile ve sosyal kaygı, Çocuklar İçin Sosyal Kaygı Ölçeği- Yenilenmiş Biçim ile ölçüldü. Katılımcıların sosyo-demografik özellikleri ve gözlükle ilgili klinik verileri, bir sosyodemografik veri formu aracılığıyla değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grubunun 69'u (%63,9) kız olup, yaş ortalaması 12,92±1,55 yıl idi. Sağ göz için ortalama sferik eşdeğer (SE) değeri -1.10±3.23 D, sol göz için -1.15±3.39 D idi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında gözlük kullananların ortalama benlik saygısı puanları anlamlı olarak daha düşük (22,53±4,60’a karşı 25,50±2,05, p<0,001) ve ortalama sosyal kaygı ölçeği puanları anlamlı olarak daha yüksekti (40,23±10,90'a karşı 36,13±7,57, p=0,006). Hastalar SE açısından miyop (n=78) ve hipermetrop (n=30) olarak değerlendirildiğinde her iki gözde miyopi derecesi arttıkça sosyal anksiyete puanında artış olmasına rağmen (sağ için, r=.-280, p= 0.01 ve sol için, r= .-235, p=0.04), benlik saygısı puanları ile anlamlı bir ilişki yoktu (p>0.05). Sonuç: Adolesan döneminde gözlük takmanın benlik saygısı ve sosyal kaygı ile ilişkili olduğu görülmektedir. Gözlük takan adolesanların kapsamlı bir psikolojik değerlendirmesini yapmak uygun bir yaklaşım olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison of Self-Esteem and Social Anxiety Levels of Adolescents Who Wear Spectacles and Who Do Not
2021
Yazar:  
Özet:

Introduction: Evaluate whether the use of glasses affects self-esteem and compare the levels of social anxiety of children and adolescents who wear and don’t wear glasses. The study consisted of 108 children wearing glasses for at least a year and 150 healthy children matched in terms of age and gender. Self-respect was measured by the Rosenberg Self-respect scale, and social anxiety was measured by the Social Anxiety scale for Children. Participants’ socio-demographic characteristics and clinical data related to the glasses, through the socio-demographic data form dIntroduction: Self-respect and social anxiety can affect both the social life and school success of adolescents. Wearing glasses in adolescence can be associated with self-respect and social anxiety. Therefore, in this study, we aimed at comparing the levels of self-respect and social anxiety of young people who wear and don’t wear glasses. Method: The sample of this comparative identification study conducted at the Sivas Republic University Eye Diseases Clinic between March and July 2021 was made by 150 healthy teenagers, combined with 108 teenagers wearing glasses for at least a year in terms of age and gender. Self-respect was measured by the Rosenberg Self-respect scale and social anxiety, the social anxiety scale for children – a renewed form. The participants’ socio-demographic characteristics and clinical data related to the glasses were evaluated through a sociodemographic data form. Results: 69 of the study group (63.9) were girls, with an average age of 12.92±1,55 years. The average spherical equivalent (SE) for the right eye was -1.10±3.23 D and -1.15±3.39 D for the left eye. Compared to the control group, the average self-esteem points of those who wear glasses were significantly lower (22,53±4,60 against 25,50±2,05, p<0,001) and the average social anxiety scale points were significantly higher (40,23±10,90 against 36,13±7,57, p=0,006). While patients were considered myopic (n=78) and hypermetropic (n=30) in terms of SE, the rate of social anxiety increased as both preferred myopic levels increased (for right, r=.-280, p= 0.01 and for left, r= .-235, p=0.04), there was no meaningful connection with self-respect points (p>0.05). In adolescence, wearing glasses is associated with self-respect and social anxiety. Making a comprehensive psychological assessment of teenagers wearing glasses can be an appropriate approach.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Self-esteem and Social Anxiety Levels Of Adolescents Who Wear Spectacles and Who Do Not
2021
Yazar:  
Özet:

Introduction: Self-esteem and social anxiety could affect both the social life and school success of adolescents. Wearing spectacles in adolescence may be related to self-esteem and social anxiety. Therefore, in this study, we aimed to compare the level of self-esteem and social anxiety between adolescents who wear spectacles and those who do not. Methods: This comparative descriptive study which was conducted in Sivas Cumhuriyet University Ophthalmology outpatient clinic between March-July 2021, consisted of 108 adolescents who have been wearing spectacles for at least one year, and age and sex-matched, 150 healthy adolescents. Self-esteem was measured by Rosenberg Self-esteem Scale and social anxiety was measured by Social Anxiety Scale for Children-Revised. The socio-demographic characteristics of the participants and clinical data on spectacle were evaluated via a sociodemographic data form. Results: 69 (63.9%) of the study group were girls, and the mean age was 12.92±1.55 years. For the right eyes, the mean spherical equivalent (SE) value was -1.10±3.23 D and it was -1.15±3.39 D for the left eyes. The mean self-esteem scores of the spectacle wearers were significantly lower (22.53±4.60 vs. 25.50±2.05, p<0.001), and the mean social anxiety scale scores were significantly higher (40.23±10.90 vs. 36.13±7.57, p=0.006) compared the control group. When the patients were evaluated as myopic (n=78) and hyperopic (n=30) regarding the SE, even though there was an increase in the social anxiety score as the degree of myopia increased for both eyes (for right, r=.-280, p=0.01, and for left, r=.-235, p=0.04), there was no significant correlation with self-esteem scores (p>0.05). Conclusion: Wearing spectacles in adolescence seems to be related to self-esteem and social anxiety. An appropriate approach would be to perform a thorough psychological evaluation of adolescents who wear spectacles.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 585
Atıf : 1.384
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care