Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Türkiye Dijital Kimlik Kartı Hologram Öğesinin Uzaktan Tespitine Yönelik Bir Çalışma
2024
Dergi:  
Politeknik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Teknolojik gelişmeler ve pandemi, uzaktan sunulan hizmetlere talep patlamasına neden olmuştur. Bankacılık, sigortacılık, noter gibi kritik süreçlerde uzaktan sunulacak hizmetin huzurda verilen hizmet kadar hızlı ve güvenli sunulma zorunluluğu vardır. Bu tür hassas süreçlerde kişi kimlik kartı gerçeklik tespiti doğru ve güvenli yapılmak zorundadır. Doğruluk tespitinde kullanılan tekniklerden birisi temassız yonga teknolojisini destekleyen mobil cihazların kullanılmasıdır. Ancak, günümüzde bu yöntemi kullanan mobil cihazların sayısı oldukça sınırlıdır. Bu durum, uzaktan verilen hizmet ve kaynakların etkin ve yaygın kullanımına engel teşkil etmektedir. Bu yüzden temassız yonga teknolojisine alternatif olacak, yaygın kullanımın önündeki engelleri kaldıracak ve sahtecilik gibi olayları azaltacak farklı bir çözüme yöntemine ihtiyaç duyulmuştur. Bu çalışmada, Türkiye dijital kimlik kartlarının doğruluk tespitinde kimlikte yer alan güvenlik ögelerinden olan hologramın kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmıştır. Bu amaçla, hologram üzerindeki hilalin tespiti için 2-D komşuluk yöntemlerinden yararlanılarak özel fonksiyon ve program MATLAB uygulaması üzerinde geliştirilmiştir. 227 adet dijital kimlik kartı öncelikle renk düzeyi ve benzerlik oranı gibi belli eşik değerler üzerinden mobil bir cihaz üzerinden test edilmiştir. Ardından testte kullanılan her bir kart çıplak gözle tek tek incelenmiştir. Uygulama üzerinden yapılan test bulgularıyla çıplak gözle yapılan kontroller sonrası elde edilen bulgular arasında yaklaşık olarak %99,56 oranında benzer sonuçlar elde edilmiştir. Elde edilen bu yüksek başarım oranı dijital kimlik kartı üzerinde yer alan güvenlik öğelerinden güvenli hologram görselinin uzaktan sunulacak hizmetlerde bilgisayar destekli olarak kullanılabilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çözüm yöntemiyle banka, noter, eğitim gibi birçok alanda uzaktan verilmesi düşünülen hizmetlerin önündeki önemli bir engelin aşılmasına katkı sunulmuştur

Anahtar Kelimeler:

A Study On Remote Detection Of Turkey Digital Identity Card Hologram Element
2024
Yazar:  
Özet:

Technological advances and the pandemic have caused an explosion in demand for remote services. In critical processes such as banking, insurance and notary public, the service to be provided remotely has to be provided as quickly and safely as the service provided in presence. In such sensitive processes, the identity card authenticity detection must be done accurately and securely. One of the techniques used in accuracy detection is the use of mobile devices that support contactless chip technology. However, the number of mobile devices using this method is limited today. This situation hinders the effective and widespread use of remotely provided services and resources. Therefore, a different solution method was needed that would be an alternative to contactless chip technology, remove the obstacles to widespread use and reduce incidents such as counterfeiting. In this study, it was investigated whether the hologram, which is one of the security elements in the identity, can be used in determining the accuracy of Turkey's digital identity cards. For this purpose, a special function and program has been developed on the MATLAB application by using 2-D neighborhood methods to detect the crescent on the hologram. 227 digital ID cards were first evaluated on a mobile device over certain threshold values such as color level and similarity ratio. Then, each card used in the test was examined one by one with the naked eye. Approximately 99.56% similar results were obtained between the test findings made over the application and the findings obtained after the controls made with the naked eye. It has been concluded that the secure hologram image, one of the security elements on the digital ID card with this high success rate, can be used as computer aided in remote services. With this solution method, it has contributed to overcome an important obstacle in front of services that are thought to be provided remotely in many fields such as banks, notaries and education.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Politeknik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.729
Atıf : 5.017
2023 Impact/Etki : 0.223
Politeknik Dergisi