Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 4
Gebelerin Yaşadığı COVID-19 Korkusu ile Depresif Sendrom Yaşama Durumları ve Anksiyete Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
2023
Dergi:  
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Gebelerin yaşadığı COVID-19 korkusu ile depresif sendrom yaşama durumları ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma tanımlayıcı tiptedir. Ankara’da bulunan özel bir hastanede gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini hastaneye Temmuz-Kasım 2021 tarihleri arasında başvuran tüm gebe kadınlar, örneklemini araştırmaya katılmaya gönüllü ve veri toplama formların tamamını dolduran 156 gebe oluşturmuştur. Veriler, “Kişisel Bilgi Formu”, “Koronavirüs(COVID-19) Korkusu Ölçeği(KVKÖ)”, “Durumluluk Anksiyete Ölçeği(DAÖ)”, “Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği(EPDÖ)” aracılığıyla toplanmış, SPSS 27.0 paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Kolmogorov-Smirnov, Mann Whitney-U testleri, Spearman Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Gebelerin KVKÖ toplam puan ortalaması 16,38±6,32 olup, planlı gebelik yaşayan kadınların puan ortalamasının gebeliği plansız olanlardan yüksek olduğu bulunmuştur(p<0,05). Gebelerin EPDÖ toplam puan ortalaması 6,89±5,22’dir, ölçeğin kesme noktası dikkate alındığında(13 ve üzeri), gebelerin %16,7’sinin depresyon riskinde olduğu saptanmıştır. Gebelerin DAÖ toplam puan ortalaması ise 54,87±5,38’tir, DAÖ’nin kuramsal puanlama sistemine göre %70,5’si yüksek düzeyde anksiyete yaşamaktadır. Gebelerin KVKÖ toplam puanı ile EPDÖ toplam puanı arasında düşük güçte anlamlı, pozitif yönlü ilişki saptanırken, KVKÖ ile DAÖ toplam puanı arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sonuç: COVID-19 salgını döneminde gebelerin neredeyse tamamının orta düzeyin altında koranavirüs korkusu yaşadıkları ve bu korku arttıkça gebelerin depresif sendrom yaşama durumlarının ve anksiyete düzeylerinin de arttığı saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of The Relationship Between The Fear Of Covid-19 That Pregnants Experience and The Status Of Experiencing Depressive Syndrome and Anxiety Levels
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: This research aims to determine the relationship between the fear of COVID-19 experienced by pregnant women and their depressive syndrome and anxiety levels. Material and Methods:The research is of descriptive type. The population of the study consisted of all pregnant women who applied to the hospital between July and November 2021, the sample consisted of 156 pregnant women. Data were collected using Personal Information Form, the COVID-19 Fear Scale(CFS), State-Trait Anxiety Inventory(STAI), Edinburgh Postpartum Depression Scale(EPDS). Results:The total mean score of CFS of the pregnant women was 16,38±6,32. The mean EPDS total score of the pregnant women was 6,89±5,22, considering the cut-off point of the scale(13 and above), it was determined that 16,7% of the pregnant women were at risk of depression. The mean STAI total score of the pregnant women is 54,87±5,38, considering the theoretical scoring system of the STAI, 70,5% of the pregnant women experience high levels of anxiety. While a significant, positive correlation was found between the CFS total score and the EPDS total score of the pregnant women, no significant correlation was found between the CFS and the STAI total score. Conclusion:As the fear of COVID-19 increases in pregnant women, the state of experiencing depressive syndrome and anxiety levels also increase.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 516
Atıf : 1.813
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi