Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 4
OSMANLI ÂLİMİ AHMED EL-MAR’AŞÎ’YE GÖRE İNSAN FİİLLERİNDE İHTİYARIN ETKİSİ VE ALLAME BEYZAVÎ’Yİ ELEŞTİRİSİ
2023
Dergi:  
Türk Dünyası Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Ahmed el-Mar’aşî ed-Debbâgî onyedinci yüzyılın sonları ile onsekizinci yüzyılın ilk yarısında Anadolu’da yaşamış bir Osmanlı âlimidir. Osmanlının duraklama ve gerileme dönemlerinde toplumun içinde bulunduğu durumun farkında olan ve olumsuz şartların kaynağı olarak gördüğü konuları açıklığa kavuşturma gişiminde bulunmuştur. Bunu özellikle “er-Risaletü’l-Münciye min Vesveseti’l-Mu’tezile ve’l-Cebriyye” adlı eserinde görmek mümkündür. Kaderle ilgili inanç ve kabullerin tarihte olduğu gibi kendi döneminde de birçok sorunun kaynağı olduğunun bilincindedir. Toplumların gerileme veya çöküş dönemlerinde konuyla ilgili yanlış inançların insanlar tarafından benimsendiği bir taraftan cebirci diğer taraftan kaderci inançların itibar gördüğü bir vakıadır. Ahmed el-Mar’aşî Osmanlının böyle bir döneminde yaşamış ve 1165/1752 yılında Maraş’ta vefât etmiştir. O, çalışmasında konuyla ilgili birçok görüş ve iddiayı dile getirip, ayet ve sahih sünnetten delillerle konuyu açıklığa kavuşturmuştur. Ehl-i Sünnet, Mu’tezile ve Cebriyye mezhepleri başta olmak üzere temel İslâm Mezheplerinin irade, hürriyet ve insan fiilleri konusunda ortaya koydukları görüşleri değerlendirmiştir. İnsan fiillerinde ihtiyarın etkisi konusunda Beyzâvî’nin ihtiyar anlayışına dayalı yaptığı tespit ve tenkitler oldukça önemlidir. Aslında bu konu bütün islam toplumlarında, farkında olunsun veya olunmasın, günümüzde de sorun üretme bakımından gündemdedir ve güncelliğini korumaktadır. Bu makalede kulun ihtiyarının fiile etkisi araştırılacaktır. Ayrıca Beyzavî’nin ihtiyar anlayışı ve bu konuda problem olarak gördüğü husus Ahmed el-Mar’aşî’nin verdiği cevaplarla açıklanmaya çalışılacaktır. Ahmed el-Mar’aşi’nin insan hürriyeti, tercihleri ve eylemlerinin kaynağı; din ve dünya görüşü bağlamında toplumsal maneviyat değerlendirmesi açısından oldukça dikkat çekicidir. Mar’aşi’nin metinci-literal ve herşeyi bununla sınırlı sayan görüş karşısında Hanefi-Matüridî Türk din yorum biçimi olan Re’y ehlinin metodunu tercih ederek sorunlara çözüm önerileri geliştirmesi ise ayrıca dikkate değer bir husustur.

Anahtar Kelimeler:

According to Ahmed al-Mar’aşî, the impact of the demand in human filets and the criticism of Allame Beyazavi
2023
Yazar:  
Özet:

Ahmed al-Mar'aşî ed-Debbâgî is an Ottoman al-Mahdi who lived in Anatolia at the end of the seventh century and in the first half of the eighteenth century. The Ottoman has made it clear about the issues that the society is aware of the situation in the periods of stop and retreat and that it sees as the source of negative conditions. This is possible to see in the work "er-Risaletü'l-Münciye min Vesveseti'l-Mu'tezile and'l-Cebriyye". He is aware that beliefs and acceptances about fate, as in history, are the source of many problems in his time. In the periods of degradation or collapse of societies, false beliefs about the subject are accepted by people, on the one hand, the fate is a case in which fate beliefs are recognized. Ahmed al-Mar'aşî lived in such a period of the Ottoman and lived in Maraş in 1165/1752. In his work he expressed many opinions and claims about the subject, and made it clear with the signs and the true Sunnah. The Ehl-i Sünnet, Mu'tezile and Gebriyye religions have evaluated the views that the basic Islamic religions have shown about the will, freedom and human facts. The knowledge of the old man and the knowledge of the old man and the knowledge of the old man and the knowledge of the old man is very important. Indeed, this issue is present in all the Islamic communities, whether it is aware or not, and is also present in terms of causing problems and preserving its present. In this article, we will explore the actual impact of the old servant. In addition, Beyzavi’s old understanding and the issue he sees as a problem in this regard will be tried to explain with the answers of Ahmed al-Mar’aşî. Ahmed al-Mar’aşi’s human freedom, preferences and actions are a source of great attention from the point of view of the social spirituality in the context of religion and world view. If Mar'aşi's text-literal and the view that all is limited to it faces Hanefi-Matüridî Turkish religious commentary form, the Re'y family's method is preferred to develop solutions to problems, it is also important to consider.

Anahtar Kelimeler:

2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türk Dünyası Araştırmaları

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 486
Atıf : 571
2023 Impact/Etki : 0.14
Türk Dünyası Araştırmaları