Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 14
Türkiye'de çevresel Kuznets Eğrisi hipotezinin araştırılmasında çevresel patentlerin rolü: Genişletilmiş ARDL ile kanıtlar
2022
Dergi:  
Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Türkiye’de enerji sektörü emisyonları ile ekonomik büyüme, nüfus, enerji tüketimi ve çevre ile ilgili teknolojilerden elde edilen patentler arasındaki ilişkiyi Çevresel Kuznets Eğrisi (EKC) ve STIRPAT modeli çerçevesinde araştırmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için McNown vd. (2018) ve Sam vd. (2019) tarafından geliştirilen Genişletilmiş ARDL yaklaşımı kullanılmaktadır. Türkiye’de 2001 kriz yılını dikkate almak için eşbütünleşme denklemine kukla değişken eklenmiştir. Ampirik analiz sonucunda, enerji sektörü emisyonları dikkate alındığında, Türkiye’de EKC hipotezi geçerli olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Ayrıca ekonomik büyüme, nüfus ve çevre ile ilgili patentler emisyonları arttırmaktadır. Kriz dönemini temsilen oluşturulan kukla değişkeni çevresel bozulmaları azaltmaktadır. Sonuç olarak, politika yapıcılar yeşil teknolojilere daha fazla bütçe ayırmalı ve teşvikler geliştirmelidir. Bunlara ek olarak bu politikalar yasalarla güvence altına alınmalıdır. Ayrıca bireylerin çevresel farkındalığını arttıracak eğitimler verilmeli ve eğitim sistemini sürdürülebilir çevre konularına entegre edecek düzenlemeler yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

The Role Of Environmental Patents In Environmental Kuznets Curve Hypothesis In Turkey: Evidence From The Augmented Ardl
2022
Yazar:  
Özet:

This study investigates the relationship between energy sector emissions and economic growth, population, energy consumption, and patents obtained from environmental technologies in Turkey within the Environmental Kuznets Curve (EKC) framework and STIRPAT model. To do so, we use the Augmented ARDL approach proposed by McNown et al. (2018) and Sam et al. (2019). Considering the 2001 crisis in Turkey, we add a dummy variable to the cointegration equation. As a main result of the empirical analysis, we explored the EKC hypothesis is valid in Turkey, considering the energy sector emissions. Furthermore, our findings reveal that economic growth, population, and environmental patents increase emissions. With the help of dummy variable, we validate the impact of the critical year (2001) which reduces environmental degradation. As a result, policymakers should devote more budgets and develop incentives to green technologies. In addition to these, training should be given to increase the environmental awareness of individuals, and arrangements should be made to integrate the education system with sustainable environmental issues.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 749
Atıf : 5.247
2023 Impact/Etki : 0.238
Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi