Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 12
GELİR DAĞILIMI ADALETSİZLİĞİNE ETKİ EDEN DEĞİŞKENLER ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZİ
2023
Dergi:  
The Journal of Social Science
Yazar:  
Özet:

Gelir dağılımı adaletsizliği her ülkenin kalkınmasındaki ciddi ve karmaşık sorunlardan biridir. Bir ülkede ekonomik gelişmenin toplumsal tabana yayılması için büyümeden doğan kazançların toplumun geneli ile paylaşılması gerekmektedir. Ancak bu sayede ülke, ekonomik büyümenin yanında refah artışını da sağlar. Ekonomik büyümenin toplumsal tabana yayılması gelir dağılımının adaletli oluşuyla yakından ilgilidir. Yapılan çalışmalarda gelir dağılımında adalet gini katsayısı ile ilişkilendirilmektedir. Gini katsayısının sıfıra yaklaşması ülke gelirlerinin toplumun her kesimine daha adaletli dağıtıldığı anlamına gelirken bire yaklaşması ülke gelirlerinin belirli kesimlerde toplandığını ve ülkede gelir dağılımı adaletinin kötüleştiğini ifade etmektedir. Bu çalışmada, ABD, Brezilya, Kanada, Finlandiya ve İngiltere gibi ülkelerin 1990-2020 dönemi yıllık verilerinden faydalanılarak gelir dağılımı adaletsizliğini istihdam oranı, kişi başına düşen gelir, doğurganlık oranı, kentleşme, yatırım oranı gibi değişkenlerden hangisinden ve nasıl etkilendiğini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmanın bağımlı değişkeni olarak gini katsayısı kullanılmıştır. Panel veri analizinden yararlanılan çalışmada uzun dönem PDOLS tahmincisi analiz sonuçlarına göre kişi başına gelirde, brüt sermaye oluşumunda (yatırım), istihdam oranın da meydana gelen bir birimlik artışın gini katsayısını pozitif etkilediği, doğurganlık oranının anlamsız olduğu, kentleşme değişkeninin gini katsayısını negatif etkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Panel Data Analysis Making Effect The Variables On Income Distribution Injustice
2023
Yazar:  
Özet:

Income distribution injustice is one of the serious and complex problems in development of a country. In a country, for economic development to spread over social basis, it is necessary for the gains en-gendered by growth to be shared with all society. Thanks to this, a country also provides economic growth as well as welfare increase. Spread of economic growth over social basis is closely related to a fair income distribution. In the study carried out, income distribution injustice is associated with Gini Coefficient. While that Gini Coefficient approaches zero means that country incomes are fairly dis-tributed to every sector of society, that it approaches to one expresses that incomes are collected in certain sectors and that income justice in that country becomes worse. In this study, utilizing the1990-2020 annual data of the countries such as USA, Brazil, Canada, Finland and United Kingdom, it was aimed to identify that income distribution injustice are affected from which of the variables such as employment rate, per capita income, fertility rate, urbanization and investment rate and how. As dependent variable of the study, Gini Coefficient was used. In the study, utilized panel data analysis, according to the results of long term PDOLS predictor analysis, it was concluded that an increase of one unit occurring in per capita income, gross capital formation (investment) and employment rate affected Gini Coefficient in positive direction, that fertility rate was insignificant, and that urbaniza-tion negatively affected it.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










The Journal of Social Science

Dergi Türü :   Uluslararası

The Journal of Social Science