Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 37
 İndirme 5
 Sesli Dinleme 2
DARFUR KRİZİNİN İKLİM GÖÇMENLİĞİ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
2023
Dergi:  
Akademik Yaklaşımlar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Darfur Krizinin İklim Göçmenliği Bağlamında Değerlendirilmesi Öz Çevre kaynaklı göç olarak da bilinen iklim göçü, sınırlı kaynaklar nedeniyle kuraklık, su kıtlığı ve gıda güvenliği gibi temel ihtiyaçları karşılamada ciddi zorluklar yaşayan Afrika ülkelerinde yaygın olarak görülmektedir. 21.yüzyılda Afrika’da yaşanan iklimsel stresin yatay bir göç hareketi yanı sıra sınır aşan bir göç hareketi ile devam edeceği beklenmektedir. Çalışmanın amacı literatürde iklime bağlı göçün ilk örneklerinden gösterilen Sudan’ın Darfur eyaletinde yaşanan “iklim değişikliğinin” bölgeden yapılan göçlerde nasıl bir etki yarattığının ortaya konması ve uluslararası dış politikanın müdahale alanı haline gelmesiyle bir insani krize dönüşmesinin değerlendirilmesidir. Çalışma bu nedenle Afrika’daki iklimsel değişikliklerin yaşanan siyasal istikrarsızlıklarla birleşerek nasıl toplumsal şiddete dönüştüğünün ve bir güvenlik meselesi haline geldiğinin ortaya konması bakımından önem taşımaktadır. Çalışmada Darfur’da yaşanan insani krizi tetikleyen makro güçler olan ABD, Çin ve Rusya gibi devletlerin Sudan Hükümeti’nin yönetimsel zafiyetlerinden yararlanmak suretiyle krizi tırmandırarak Sudan’ın kaynakları üzerindeki paylaşım hedeflerini sürdürecekleri sonucuna ulaşılmıştır. İç siyasetini sakinleştiremeyen Sudan’da demokrasi, insan hakları ve çevrenin lowpolitics konular olmaya devam edeceği, toplumsal barışın uzun vadede sürdürülebilirliğinin sağlanmasının güçleştiği ortaya konmuştur. Bölgedeki şiddet olaylarının yükselişinin farklı etnik unsurlardan oluşan kamplardaki yaşantıyı etkileyerek yeni sosyo politik sorunlara neden olacağı düşünülmektedir. Türkçe ve İngilizce literatürün tarandığı çalışmada yapılabilecek yeni araştırmalara ışık tutacak öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın bu anlamda Türkçe literatüre katkı yapması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Darfur Crisis Crisis Climate Immigration
2023
Yazar:  
Özet:

Climate migration, also known as environmental migration, is widely seen in African countries with serious difficulties in meeting basic needs such as drought, water shortage and food security due to limited resources. Climate stress in the 21st century is expected to continue with a horizontal migration movement as well as a cross-border migration movement. The aim of the study in literature is to reveal how the "climate change" in the state of Darfur in Sudan, shown from the first examples of climate-related migration, has influenced the migration from the region and to evaluate how the international foreign policy becomes an area of intervention and becomes a humanitarian crisis. The study, therefore, is of importance to show how climate change in Africa, combined with political instability, has turned into social violence and has become a security issue. The study concluded that countries such as the U.S., China and Russia, the macro forces that triggered the humanitarian crisis in Darfur, will continue to share the Sudan’s resources by rising the crisis by taking advantage of the government’s administrative weaknesses. In Sudan, which is not able to calm its internal policy, democracy, human rights and the environment will continue to be lowpolitics issues, the social peace’s long-term sustainability is becoming stronger. The rise of violence events in the region is believed to lead to new social-political problems by influencing the lives in camps composed of different ethnic elements. Recommendations for new research that can be done in the study of Turkish and English literature were tried to be developed. The study is expected to contribute to Turkish literature in this sense.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of The Darfur Crisis In The Context Of Climate Migration
2023
Yazar:  
Özet:

Darfur Krizinin İklim Göçmenliği Bağlamında Değerlendirilmesi Öz Dünya nüfusunun artışı ve fosil yakıtların kullanımının artması gibi nedenlerle 1960’lı yıllardan itibaren çevresel sorunlar artış göstermiştir. Sanayi devrimi ile artış gösteren çevresel tahribatlar önü alınamaz hale geldiğinden çevre kendi kendini yenileyebilme özelliğini kaybetmiştir. Ortaya çıkan tahribat çevreyi kendini dönüştüremeyeceği bir sürece sokmuştur. Sınır aşan çevresel sorunları tek başına çözemeyen ülkeler Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği gibi ulus üstü kurumların öncülüğünde küresel iklim değişikliği ile mücadeleyi başlatmıştır. İklim değişikliği sorunu çevre kirliliği ile sınırlı kalmayan, siyasal, sosyal ve ekonomik sonuçlar doğurabilecek hayati bir konudur. Küresel ısınmadan etkilenen toplumlar doğal kaynakları temin edebilecekleri daha iyi yaşam olanakları yakalayabileceklerine inandıkları yerlere göç etmekte veya göçe zorlanmaktadır. İklim göçmenliği bağlamında değerlendirilen bu çalışmada iklim değişikliğin toplumsal huzurda kırılmalar yaratarak şiddete dönüştüğü ve bir güvenlik meselesi haline geldiği Sudan, Darfur örneği özelinde açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmada literatür taraması yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, İklim Göçmenliği, İklimin Güvenlikleştirilmesi, Darfur, Afrika, İnsani Kriz Jel Kodları: J61, R23, Q54, F22

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Akademik Yaklaşımlar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 285
Atıf : 2.052
2023 Impact/Etki : 0.32
Akademik Yaklaşımlar Dergisi